31.08.2020 – NEJVYŠŠÍ SOUTĚŽ RAGBY XV

Tři zápasy ragbyové 1. Ligy byly odloženy kvůli COVIDU-19

Díky COVIDU se odehrálo pouze utkání v Přelouči, která hostila Vyškov

Celý týden před očekávaným duelem Sparty Praha a jeho loňským finálovým vyzyvatelem Tatrou Smíchov, mělo České ragby velmi napilno, celý týden se totiž intenzivně jednalo o zajištění přímého televizního přenosu tohoto velmi očekávaného duelu, který měl být odehrán v sobotu od 13:30. O ragbyové přenosy naší nejvyšší soutěže, projevila zájem zatím nejmenovaná televizní společnost a tak měla být repríza loňského finále, malou premiérou.

Bohužel v pátek 24 hodin před zápasem, doporučila Sportovně technická komise Českého ragby (STK) doporučení, aby se všechna tři pražská utkání, nehrála a byla přeložena na náhradní termín, jelikož se u některých hráčů projevil pozitivní nález na coronavir. Nejvyšší vedení ragbistů tedy po krátké debatě, jednohlasně odsouhlasilo zrušení těchto utkání z důvodu zajištění bezpečnosti hráčů a doporučilo je přeložit na náhradní termín. Naše ragbyové kluby jsou totiž postaveny na amatérské bázi, proto je zdraví hráčů a jejich rodinných příslušníků, vždy postaveno nad sportovní výsledek.

Letošní situace je pro všechny kluby úplně nová a tak se vlastně ragby může stát průkopníkem při hledání řešení i pro ostatní kolektivní sporty, postavené na podobně amatérské bázi, které v současné době také neví jak se postavit k vlastním soutěžím, když je navštíví nezvaný „corona host".

RC Přelouč : JIMI RC Vyškov - 9 : 30 (Poločas 9 : 13, pětky 0 : 5)

Domácí nováček soutěže se na vstup do nejvyšší soutěže dlouho pečlivě připravoval a tak bylo nasnadě, že jejich první prvoligové utkání po dvanácti letech bylo mezi ragbyovou veřejností dlouho očekáváno. Hosté z Vyškova, kteří před týdnem prohráli na Pragovce, se však dali slyšet, že si jedou na půdu nováčka pro body. Všichni se tak těšili, jak konfrontace nováčka se zkušenými hosty, dopadne.

Kulisa utkání byla naprosto skvělá, diváci obsadili celou tribunu a přilehlý ochoz. Každou domácí akci doprovodili potleskem a když se domácí dostali do vedení 9 ku 3, byla atmosféra na stadionu úžasná. Vyškov, však disponuje velmi zkušeným kádrem, do poločasu položil pětku a šel do vedení 9 ku 13.

Po změně stran se domácí „Bizoni", pustili do útočení a často byli blízko ke skórování, ale v posledních chvílích je srazila drobná technická chyba či je zastavili bojovní hostující hráči.

I tak však fanoušci na domácí tým nezanevřeli a neustále ho povzbuzovali. Hosté však ve druhém poločase prokázali svoji zkušenost, sehranost a do domácího brankoviště se probojovali ještě čtyřikrát. Domácí se však i za nepříznivého stavu nevzdávali, bylo na nich vidět jak moc chtějí vlastní, věrné fanoušky odměnit položenou pětkou, ale to se jim bohužel nakonec nepodařilo. Stadionem i tak však ještě dlouho po utkání zněl neutuchající potlesk za předvedený výkon. Domácí i hosté, předvedli oboustranně sympatické, útočné a běhavé ragby, které se prostě muselo líbit.

  • RC Sparta Praha : RC Tatra Smíchov - odloženo
  • RC Slavia Praha : RC Mountfield Říčany - odloženo
  • RC Dragon Brno : RC Praga Praha - odloženo

Třetí kolo 1. Ligy Ragby XV, nabízí dvě zajímavá utkání!

Všichni fanoušci pevně věří, že ragby, coronavirus porazí a tak se snad všichni společně, můžeme těšit na tradiční nesmlouvavé derby o pomyslného krále Moravy. V sobotu 12. září bude totiž mnohonásobný Mistr republiky, Vyškov, hostit „brněnské draky", kteří v loňském roce svou nečekanou výhrou, právě na půdě domácích, určili že domácí tým nepostoupil do závěrečných bojů o titul. Domácí, tak mají tedy Dragonu Brno, co oplácet a navíc, v těchto zápasech jde i o velkou prestiž. Můžeme tedy očekávat napínavý boj o každý kousek hřiště.

Další zajímavé utkání uvidí diváci v Říčanech, kde domácí Mountfield, hostí Spartu a jistě to bude souboj na ostří nože. Oba týmy jsou doplněny mladými nadějnými hráči a tak můžeme očekávat „plný dům" a skvělé ragby.

Kolo doplní duely Pragy, jež na svém hřišti uvítá hosty z nedalekého Edenu, tedy Slavii Praha.

Vše uzavře souboj domácího Smíchova s hostující Přeloučí. Tyto oba duely nabídnou mini souboje rojových a útočných formací a jistě bude k vidění spousta pohledných akcí a bodů.


Fotografie - Pavel Holeček

(kš)