24.08.2020 – NEJVYŠŠÍ SOUTĚŽ RAGBY XV

O víkendu se rozehrála nejvyšší domácí ragbyová soutěž

První kolo nabídlo celkem 4 utkání a 32 položených pětek

Fanoušci českého ragby se konečně dočkali, po skoro devíti měsících, mohli opět přijít povzbudit své oblíbené týmy a jejich barvy. V Praze se odehrály tři utkání ze z celkových čtyř utkání a bylo se na co koukat. Čtvrté utkání bylo k vidění v Říčanech.

Největším favoritem domácí soutěže je pro mnohé, opět obhájce mistrovského titulu tým Sparty Praha, která v zahajovacím utkání hostila nováčka soutěže z Přelouče, kteří se v první lize představili po dlouhých letech.

První kolo nabídlo divákům, kteří si našli cestu i v horké sobotě na ragbyová kolbiště, spoustu pěkných akcí a hodně pohledného ragby s množstvím pětek či napínavých akcí.

RC Sparta Praha : RC Přelouč - 48 : 13 (Poločas 24 : 3, pětky 6 : 1)

Domácí tým nastoupil v sestavě, kde hrají prim hráči, kteří ragbyově nevyrostli ve Spartě, ale jiných českých či moravských klubech (9 hráčů) nebo přišli ze zahraničí (3 hráči, Jižní Afrika). Sparta je však vhodně doplňuje vlastními odchovanci a tato strategie slaví v klubu dlouhodobý úspěch a je navíc velmi přínosná, neboť mladí talentovaní hráči mohou ragbyově rychleji vyzrát vedle zkušených opor a snadněji se zařadit do hlavní sestavy týmu.

Přelouč, jako nováček nezklamal a byl více než vyrovnaným soupeřem, navíc se může pyšnit svou první položenou pětkou v tomto ročníku, které dosáhnul sprintem přes celé hřiště, reprezentant a hrající kapitán, Jan Čížek.

Oba týmy předvedli pěkné ragby před slušnou diváckou návštěvou.

RC Praga Praha : JIMI RC Vyškov - 23 : 8 (Poločas 13 : 5, pětky 3 : 1)

V pražských Vysočanech se odehrál i druhý zápas I. kola 1. Ligy, který byl dlouhodobě očekáván, neboť se v něm střetly týmy, které v loňském ročníku skončily na čtvrtém (Praga) a pátém místě (Vyškov) a výsledek utkání mohl napovědět více o jejich ambicích pro letošní zkrácený ročník. Domácí ,,medvědi" do utkání vstoupili řádně nažhaveni a tak velmi záhy vedli. Do konce poločasu sice za hosty snížil křídelník Pytela, který v loňské sezóně ještě nastupoval za Spartu, ale to bylo ze strany Vyškova na dlouho vše. V druhé části utkání sice domácí tým brzy obdržel červenou kartu za neúmyslné šlápnutí na hlavu soupeře, ale místo očekávaného bránění se vrhnul do ofenzívy a po svém třetím položení dovedl toto těžké utkání do vítězného konce.

RC Mountfield Říčany : RC Dragon Brno - 50 : 20 (Poločas 29 : 3, pětky 7 : 3)

Utkání v Říčanech nabídlo divákům mnoho pohledných akcí. Na obou stranách se představili mladí nadějní odchovanci, kteří by v budoucnu mohli být pro oba týmy přínosem. Za hostující ,,Draky" navíc nastoupili i hráči druhého brněnského týmu z Bystrce (2. Liga ragby XV), což je pro samotnou soutěž velkým přínosem, protože v ní můžeme vidět naše nejnadějnější hráče.

Oba týmy mohou letos pomýšlet opravdu vysoko.

RC Tatra Smíchov : RC Slavia Praha - 57 : 14 (Poločas 26 : 7, pětky 9 : 2)

Na Smíchově se představil loni druhá Tatra, která neměla se ,,sešívanými z Edenu" mnoho práce. Tatra se i přes kombinovanou sestavu (reprezentační tříčtvrtka Berounský, nastupoval na vazači a trenér týmu Kladiva nastoupil na křídle), velmi záhy proti nadšeně bojující Slavii, prosadila a po celý zbytek utkání držela vedení a zaslouženě zvítězila.

Druhé kolo 1. Ligy Ragby XV, nabídne trhák!

Již příští týden se můžeme těšit na reprízu loňského finále, kdy Sparta Praha vyzve na domácím hřišti Tatru Smíchov a jistě to bude ragby jako řemen.

Nováček soutěže, Přelouč se v prvním domácím utkání postaví černému koni soutěže, týmu Vyškova a jistě nebude chtít prodat body lacino.

Ambiciózní Dragon Brno vyzve tým Pragy Praha a již tento duel mnoho napoví o možnostech obou týmů při jejich cestě do závěrečného Play-off, kam se probojují pouze čtyři nejlepší týmy po základní části. Bude-li chtít domácí tým pomýšlet úspěch, musí zvítězit.

V posledním duelu II. kola 1. Ligy Ragby XV se v Edenu představí domácí Slavia Praha proti Mounfieldu Říčany a zcela jistě to bude duel ostrý jako břitva.



Marek Koudelka - Oficiální fotografie Českého ragby

Karel Ševčík