17.08.2020 – ČSRU INFORMUJE

Ragbyový víkend na Markétě

V průběhu druhého srpnového víkendu bylo v Praze na Markétě neboli na Národním ragbyovém stadionu České ragbyoví unie, opravdu plno. V pátek sešli ke svému soustředění „mladé pušky" z kategorie do 20 let, které se posléze v sobotu představily v přípravném utkání proti Pragovce.

V sobotu bylo na Markétě opravdu živo, v jeho prostorách se školili trenéři, v nedaleké klubovně místního klubu Olymp, živě debatovali nad úpravami pravidel rozhodčí, které již příští týden čeká stejně jako prvoligové a druholigové kluby letošní ostrá premiéra v soutěžních zápasech patnáctkového ragby.

V neděli byl program ještě více našlapaný, dopoledne proběhla krátká technická prezentace k soutěžím mužů, které se zúčastnili prezidenti, trenéři a kapitáni všech týmů neboť jejich soutěže budou odstartovány už příští sobotu. Hlavním bodem této technickoorganizační schůzky, kterou efektivně shodně moderovali Pavel Syrový a Tonda Brabec, bylo získání stanoviska většiny klubů k případné situaci, jež mimo ragby ohrožuje i ostatní sporty, tedy jakým způsobem dohraje ragby své soutěže, kdyby na ně zákeřně zaútočil COVID-19 nebo některá z jeho mutací. Všechny zúčastněné kluby vyslovili přání a názor, že je nutné a v jejich zájmu soutěže dohrát a případná odložená utkání, řešit otevřeně dohodou a individuálně, tak aby první listopadovou sobotu mohl proběhnout plánovaný ragbyový svátek v podobě finále 1 a 2. ligy, které doprovodí utkání o 3 místo v obou soutěžích.

Po plodné debatě všech zúčastněných se dostali ke slovu rozhodčí, které reprezentoval Tomáš Tůma, jež všem zúčastněným přehledně představil podle jakého metru budou sudí posuzovat jednotlivé sporné herní situace. Skvělé byly zejména praktické ukázky a následná vysvětlení.

Po krátké přestávce na oběd, došlo na terase hlavní tribuny k opakování slavnostního vyhlášení ankety Ragbista roku 2019, která se díky pandemii letos nemohla uskutečnit v původně plánovaném termínu. Většina cen, byla tedy předána oceněným v příjemné atmosféře a za potlesku generality našeho ragby. Pomyslným vrcholem bylo uvedení nestorů Českého ragby do Síně slávy, kam vstoupili skvělí ragbisté, Jaroslav Kourek a Václav Horáček, kteří přede všemi krátce zavzpomínali na své ragbyové kariéry a oba svorně popřáli současným nástupcům, hodně sil do jejich úsilí na cestě za co nejlepšími sportovními výsledky. Svá ocenění za loňskou sezónu závěrem převzali i Ragbistka a Ragbista roku, Kateřina Nováková a Martin Cimprich.

Po tomto malém ceremoniálu, nastalo historicky první fotografování rozhodčích a následně trenérů a kapitánů prvoligových a druholigových týmů s trofejemi o které se bude letos v podzimní zkrácené soutěži, bojovat. Kapitáni a trenéři na dlouhých 90 minut zaplnili sytě zelenou plochu hřiště, kde však místo ragbyových kontaktů, sprintů, kliček či jiných fines pózovali jako profesionální modelové. Atmosféra tohoto aktu byla plná veselého pošťuchování a debaty o sezóně, která se rozehraje přesně za týden.

Závěr patřil doslova a do písmene budoucnosti, neb od 16:00 do 18:15 proběhlo všemi kluby zastoupené otevřené jednání o sportovním centru ČSRU, tedy o DUKLE, která plní funkci poloprofesionálního centra pro naše nejtalentovanější mladé hráče. Po obšírné debatě se kluboví zástupci rozjeli do svých domovů. Nu, náročný ragbyový víkend to byl.

Karel Ševčík