28.05.2020 – ROZVOJ RAGBY

První turnaj v XRugby mládeže


Moravská metropole Brno hostila tento víkend první Moravský turnaj v XRugby mládeže v areálu RC Brno Bystrc.

Kategorie U16 z drtivé většiny moravských klubů dostala příležitost po dlouhé nucené pauze prověřit svou fyzickou připravenost a všemožně získané dovednosti.

Díky variabilitě pravidel a formátu této variantě ragby vhodné pro rozvoj byl zvolen počet sedm hráčů na tým s tzv. hokejovým střídáním a hracím časem 1x 10 minut.

XRugby_Brno_3.jpg

Šest moravských klubů poskládalo 10 týmů, které změřily své síly na dvou hřištích, ve skupinách po 5 týmech každý s každým. Díky perfektnímu přístupu všech hráčů a trenérů vše organizačně a časově klapalo, jak mělo, celá akce tak získala velký spád a společný čas na hřišti byl tak využit opravdu efektivně.

Odpolední program už byl ve znamení ragby o patnácti hráčích (XV). Dva týmy si zahrály 2x15 minut, aby se hráči mohli co nejlépe připravit už na příští víkend, kdy je tyto "matche" čekají.

XRugby_Brno_5.jpg

I přes ideální ragbyové počasí za mírného deště bylo hned od úvodních minut zřejmé, že tato verze ragby hráčům svědčí a že díky vysoké intenzitě hry, velkému prostoru a dynamice duelu 1x1 mají ideální možnosti se dostat do potřebné herní zátěže.

XRugby_Brno_2.jpg

Podle reakcí trenérů a hráčů se ukazuje, že zrovna v tomto období a současné situaci by bylo ideální věnovat zrovna téhle verzi ragby o menším počtu hráčů celkově co největší prostor.

Celá akce proběhla ve skvělé atmosféře, bylo vidět, jak už se všichni na kýžený návrat na hřiště těšili a byli jsme svědky i několika momentů fair play, jak ze strany hráčů, tak i trenérů, což je vždy skvělé vidět a slibuje to další dobré akce v tomto duchu.

XRugby_Brno_4.jpg

Poděkování RC Brno Bystrc za tradičně skvělé zázemí a organizaci.

Daniel Beneš
Manažer rozvoje ČSRU

(AB)

Foto: Patrik Svída