19.04.2020 – TRÉNOVÁNÍ & VZDĚLÁVÁNÍ

Vzdělávání zdarma už 5 let


Od roku 2015 probíhají základní ragbyová školení rozhodnutím tehdejšího prezidenta Davida Frydrycha a členů VV ČSRU pro české kluby zdarma. Podmínkou je zaplacený unijní členský poplatek trenéra, rozhodčího, hráč, hráčka, ...

Právě zajišťování bezplatného základního vzdělávání trenérů a rozhodčích je podmínkou World Rugby a Rugby Europe, na kterou přispívají v rámci své pomoci jednotlivým členským uniím. Z důvodu porušování této podmínky z celé řady unií, které jsou nám dávány některými domácími "odborníky" za vzor, byla doručena všem uniím důrazná výzva k nápravě.

Celkem jsme od roku 2015 zorganizovali 88 školení World Rugby, pro trenéry, rozhodčí a další osoby, které se pohybují kolem ragby. Bližší informace o proběhlých školení naleznete zde. Hlavní období, kdy probíhají školení je od listopadu do března. Během roku se chceme zaměřit na kratší semináře a workshopy na jednotlivá témata a dovednosti.

Spolupracujeme i s dalšími vzdělávacími institucemi v oblasti sportu. Tuto spolupráci chceme prohlubovat a obohacovat zkušenosti našich trenérů informacemi ze sportovního prostředí.

Do budoucna počítáme se samostatnou pozicí manažera vzdělávání, to ale závisí na finančních prostředcích, které máme k dispozici. Zatím si tuto činnost mezi sebou rozdělují sportovní ředitel a manažer rozvoje, kteří jsou také členy sboru školitelů.

Nedílnou součástí je zlepšování metodiky České rugbyové unie, na které se v součinnosti sportovního ředitele, šéftrenéra, manažera rozvoje, metodické komise a sboru rozhodčích neustále pracuje.

(AB)

Foto: Zbraslavice 2015, World Rugby Coaching Level 1