17.04.2020 – INFORMACE ZE ZAHRANIČÍ

World Rugby píše o ženských patnáctkách

České ženy si užívají speciálního okamžiku slávy

Před více než 30 lety, co ženy poprvé hrály ragby v Česku, začíná národní patnáctkový tým této země na mezinárodní scéně budit ohlas. V listopadu 2018 ukončil český národní tým linii osmi po sobě jdoucích porážek a poprvé zakusil pocit z vítězství nad Švýcarskem v Yverdon Les Bains s finálním výsledkem 10-5.

Tento významný výsledek nastartoval šťastný vzestup, který v roce 2019 přinesl tři výhry a jednu remízu ve čtyřech zápasech a tým vyhrál titul v rámci Rugby Europe Women Trophy.

"Druhé vítězství po sobě jdoucí v rámci série Rugby Europe Women´s Trophy bylo velmi, velmi zvláštním okamžikem. Jsem tak hrdá na celý tým a neuvěřitelně vděčná všem, kteří nás na této cestě podporovali " řekla trenérka Hana Schlangerová pro World Rugby.

Jako katapultem byl vymrštěn český tým na 45 místo (z 56) světového žebříčku nejlepších ženských týmů a tato změna přišla ve stejnou dobu, kdy se z bývalé hráčky Hany Schlangerové stala trenérka národního družstva.

Hana Schlangerová je také předsedkyní ženské komise a nyní trénuje na dívčí týmy v kategoriích U16 a U18.

"Patří mezi nejlepší trenérky, které jsem kdy potkala" řekla kapitánka týmu Petra Křiklanová. A dále pokračovala:

"Bylo to nejlepší rozhodnutí, které jsme mohli udělat, protože jsme vlastně řekli manažerovi národního týmu, že potřebujeme změnu v koučování, počínaje změnou realizačního týmu. Dali jsme dohromady nejlepší realizační tým, jaký jsme mohli. Udělali jsme úžasnou práci, společně ještě s asistentem trenérky Petrem Pořízkem bylo vytvořené fantastické trenérské duo a my jsme se jen snažili naslouchat tomu, co od nás chtěli, a pokusili jsme se udělat to, co od nás potřebovali."

V 80. letech v rámci tehdejšího Československa přišli české hráčky poprvé do kontaktu s ragbyovým míčem, nicméně to bylo za situace, kdy se vytvořily pouze dva lokální amatérské týmy (Říčany vs Říčany).

Až po roce 2002 byly vytvořeny 3 sedmičkové ženské týmy na českém území.

Podle Českého ragbyového svazu je v současné době 16 ženským týmů, ale většina z nich se specializuje na sedmičkové rugby.

Navzdory nedávnému mezinárodnímu úspěchu bojujeme s vývojem na národní úrovni. Je to velká výzva, kterému v současné době čelí ženské rugby v Česku" dodává Hana Schlangerová.

Schlangerová a Křiklanová se shodují na tom, že propast mezi Českem a etablovanými zeměmi, jako je Belgie a Německo není už tak velká a je zde velký potenciál nalézt vynikající talenty v rámci mládežnických kategorií. Toto sdělení podtrhává Hana Schlangerová ještě tím, že se dívčí reprezentační tým v kategorii do 18 let umístil na úžasném 7. místě v rámci loňského Mistrovství Evropy.

Zdroj: World Rugby

OM

(AB)