01.12.2014 – INFORMACE ZE ZAHRANIČÍ

93. kongres RUGBY EUROPE v Paříži


Hlavní body projednávané na 93.Kongresu RUGBY EUROPE v Paříži v termínu 28.a 29.listopadu 2014


1. ME U18 v Toulouse

Termín: 26.3. – 5.4.2015, ředitel turnaje: Simon Jelowitz Česká reprezentace hraje v Divizi B společně s týmy Švýcarska, Lucemburska,
Ukrajinou, Srbskem, Litvou, Chorvatskem a Lotyšskem. Turnaj začínáme utkáním s Lotyšskem. Věková hranice: 1.1.1997 – 31.12.1998
Manuál turnaje a Team Manager Handbook bude zaslán na ČSRU v brzké době. Veškeré informace týkající se ME U18 jsou uvedeny v přiložené prezentaci.
Do 31.12.2014 je nutné zaslat na pořadatele akce informace a požadavky naší Unie.

2. Kypr se stal novým členem Rugby Europe

Bělorusko pak členem přidruženým.
O přijetí Slovenska do World Rugby se bude rozhodovat v Dublinu.

3. Zprávy z komisí:


Sponzoring a komunikace – snaha o získání finančních prostředků na činnost této komise je velmi obdobný problém, jako známe u nás. Nakonec bylo odsouhlaseno navýšení rozpočtu této komise s tím, že výsledky práce budou velmi pečlivě sledovány a vyhodnoceny již v dubnu 2015.

Finanční komise – podala podrobný rozbor financí, se kterými Rugby Europe disponuje. Ani tady to není jednoduché, protože RE nemá žádnou akci, která
by generovala vlastní finance. Takto je stále více méně závislá na dotacích či sponzorských příspěvcích, které jsou ale velmi omezené. Finanční bilanční
materiál je příloze.

Legislativní komise – informovala o legislativních změnách, které bylo nutno udělat nejen se změnou jména, ale i vztahy s World Rugby. Řadu aktivit má i v oblasti antidopingu a řešení protestů z probíhajících utkání.

4. Kandidatura na Kongres Rugby Europe 2016.

Rozhodovalo se mezi Gruzií a Andorou. Obě země předvedly zdařilé prezentace a po hlasování zvítězila Gruzie se značnou převahou.

5. Zprávy z komisí – pokračování

Komise profesionálního rugby – tato komise informovala o nové 3. evropské klubové soutěži, které by se měli zúčastnit i týmy ze zemí, které hrají soutěže
Rugby Europe, jedná se zejména o týmy z Gruzie, Rumunska, ale i Ruska a Portugalska. Vše je však ještě v jednání, nicméně po novém roce již budou probíhat kvalifikace. Vše nakonec bude záležet na tom zda EPCR (European Professional Club Rugby), která již pořádá Champions Cup a Challence Cup uvolní další finance pro tuto soutěž.

Komise mládeže a rozvoje rugby v Evropě – tato komise se potýká se značnými finančními problémy a uvažuje o reorganizaci řady soutěží a turnajů. Jako vlajková loď bude i nadále pokračovat ME U18, o tom není pochyb, nicméně o ostatních akcích není ještě rozhodnuto. Kempy U 16/17 se budou rozhodovat až v březnu a jejich uskutečnění není jisté. Naopak je jisté, že Crossborder turnaje pro U17 jsou zrušeny turnaje ME U20, který někteří nevidí jako prospěšný. Zde je třeba vytvořit tlak na Simona Jelowitze a finanční komisi a bojovat o tento turnaj, kterého jsme již tradičně pořadateli. Rozhodnutí by mělo padnout v březnu na Executive Rugby Europe. Ale podporu tohoto turnaje je třeba vyjádřit už nyní. Musí být však financován minimálně tak, jako v minulosti, jinak zájem účastníků nebude.

Komise ženského ragby – hovoří o rozvoji ženského ragby 15 i 7. Womens Euro Trophy 15 se zúčastňuje Holandsko, Belgie, Rusko a Švýcarsko, ale počítá se do budoucna s ČR a Lotyšskem. Je snaha vypracovat elektronickou registrace členské základny žen v RE.

Komise Rugby 7 – pracuje v poměrně širokém kolektivu, zejména na jednotlivých turnajích a dále pak na kvalifikaci na OH. Veškeré akce a jejich termíny jsou zaslány na jednotlivé Unie. Pro nás je podstatné to, že obě reprezentace, jak mužská, tak i ženská budou v následujícím roce účastníky divizí A. Termíny turnajů: muži Estergom 6/7 června 2015 Gdaňsk 20/21 června 2015, ženy Kaunas 13/14 června 2015

Lékařská komise – pracuje v podobném duchu jako v minulosti, kdy sleduje a vyhodnocuje četnost zranění dle věku a druhu akce. Zvýšenou péči budou věnovat pojištění hráčů. Na příštím Kongresu budou referovat o této záležitosti více.

Antidoping - práce v této komisi se rozbíhá a více bude referovat na příštím Kongresu v Anglii.

Komise rozhodčích – snaha o zvýšení úrovně rozhodčích ze zemí RE. 3 rozhodčí budou posláni k odpískání 2-3 utkání v Anglii a Francii. Výsledky budou vyhodnoceny a zaslány na RE a domácí Unie. Zatím se jedná o rozhodčí z Gruzie, Rumunska a Belgie. Lze ale nominovat i rozhodčí z dalších zemí. Pokud je někde talentovaný rozhodčí je třeba na RE (P.Robin) zaslat DVD jeho akce na hřišti. Pak se rozhodne, zda bude takovýto rozhodčí poslán na školení a testy do zemí 6 zemí.

6. Kandidatura na ME U18 v roce 2016

Jediným kandidátem je Portugalsko. Turnaj se tedy uskuteční v tomto roce v Lisabonu.

7. Informace HUME BROPHY

o evropském financování našeho sportu. Byl zvolen novýevropský komisař pro vzdělávání kulturu, mládež a sport, s rozpočtem 1 736,4 mil EUR, z toho 16,8 mil je určeno na sport. Projekty lze řešit přes ERASMUS+ Program Guide 2015. Doba pro vyřizení projektu se pohybuje od 12 do 36 měsíců. Např World Rugby získal 600 tisíc EUR na Keep Rugby On Side, Promoting Integrity in Rugby. Při získávání těchto projektů je možné kontaktovat tuto organizaci na www.humebrophy.com.

8. Na závěr jednání

vystoupil zástupce World Rugby Morgan Buckley a informoval o změnách v řídící organizaci IRB, včetně změny jejího jména. Zdůraznil práci na rozvojových programech např. Get into Rugby, kde je ČR jednou ze 6ti Unií, kde se testuje postup práce. Po skončení této fáze se začne projekt rozšiřovat dále do celé Evropy s cílem dosáhnout do roku 2016 rozšíření členské základny o 1,2mil hráčů.



David Frydrych - prezident ČSRU

Bruno Kudrna - reprezentant ČSRU v Rugby Europe a World Rugby