14.08.2019 – MARKETING A PR

Phil Hopkins hodnotí sedmičkovou sezonu s národním týmem

U australského kouče Phila Hopkinse šlo o premiérové vedení mužského sedmičkového národního týmu. Jak Phil hodnotí naši úroveň ragby, hru národního týmu nebo jak se bude vyvíjet jeho působení v Česku, si přečtěte v našem rozhovoru.

Už jste v Česku strávil více ja půl roku. Jak zatím hodnotíte úroveň českého ragby?

Dle toho, jak jsem byl schopen odpozorovat u národního týmu mužů, mohu říci, že jeho nejlepší hráči se pohybují na úrovni třetí francouzské soutěže. Bohužel nemáme dostatečnou možnost výběru mužských hráčů, kteří by byli schopni hrát na úrovni, která je potřebná pro posunutí Českého patáctkového týmu v Evropském žebříčku.

To také znamená, že hráči nemusí soutěžit o místo v národním týmu a velmi často se stává, že určití hráči korsují a netlačí se do zlepšení své výkonnosti.

Co se momentálně děje je to, že naši mladí hráči musí cestovat a působit ve Velké Británii, Irsku, Francii a další tradičních ragbyových zemích, aby se mohli výkonnostně zlepšovat.

Co se týče sedmičkového národního týmu, tento rok jsme ukázali, že jsme zvolili dobrou sestavu, která je schopná dosahovat skvělých výsledků i postupu do Grand Prix.

Doufám, že program Dukla se v budoucnu soustředí více na dovednosti a fyzickou zdatnost potřebnou pro sedmičkové ragby na vysoké úrovni. Také věřím, že tento program by měl mít i ženský tým.

Myslím, že ženské národní týmy ukázaly obrovské zlepšení a vypadá to, že jsou to tahouni pro české ragby jak v patnáctkách tak i v sedmičkách. Mládežnické národní týmy také ukázaly skvělý potenciál pro sedmičkové ragby.

V jakých oblastech je podle Vás české ragby silné, a ve kterých oblastech má naopak rezervy?

Největší mezery vidím v nedostatku trenérů, především v mládežnických kategoriích, což se projevuje i v kategoriích seniorských. Trenéři se zdají být neochotní sdílet informace a trenérské metody.

Nicméně sdílení může být velmi přínosné a věřím, že v ragby nejsou žádná reálná tajemství - vše je o načasování a provedení v průběhu hry. Potkal jsem několik skvělých trenérů ale bohužel jsem s nimi nemohl strávit více času a sdílet informace. Myslím, že alespoň víkendové workshopy pro trenéry dvakrát ročně jsou nutností.

Nedostatek ragbyových znalostí a zkušeností jsou viditelné u mnoha hráčů v průběhu zápasů. To je částečně zapříčiněno faktem, že talentovaní hráči jsou často nerovnoměrně rozprostřeni v extraligových týmech, což dává některým týmům výraznou výhodu nad ostatními.

Dalším problémem je rozdíl mezi klubovým a mezinárodním ragby. Aby došlo ke zlepšení výkonu, hráči musí odehrát zápasy na vysoké ragbyové úrovni každý týden, což bohužel není v nejvyšší lize možné. Žádnému z týmů neprospívají výhry s obrovským bodovým rozdílem.

Tuto situaci by mohla pomoci vyřešit ,,Super Liga'' složená z týmů sousedících států a to nejen zvýšením české herní úrovně, ale i týmů z ostatních států. A nutně by to neznamenalo, zapojení klubů jako takových. Například by mohlo dojít k vytvoření týmu Čech a Moravy.

Oblastí, kde je české ragby silné je nadšení a vášeň projevovaná mnoha hráči ve všech věkových úrovních a odhodlanost některých klubů budovat hru prostřednictvím mládežnického ragby.

Všechny kluby v nejvyšší mužské lize by měly být povinny přihlásit do soutěží kategorie U16, U18 a ženy jako podmínku pro start v soutěži. Doufejme, že by to mohlo zabránit praktikám extraligových klubů využívat hráče z nižší soutěže namísto jejího rozvoje.

Také bych rád viděl přerod soutěží B týmů v soutěž U21, ve které by kluby mohly postavit maximálně čtyři nebo pět hráčů starších jednadvaceti let. A samozřejmě, jak je zvykem ve většině zemí, zápasy v této kategorii jsou hrány vždy před zápasy A týmu.

Další silnou stránkou, které jsem byl svědkem je rozvoj a vzdělávání mladých rozhodčích, což je skvělá iniciativa. A v poslední řadě jsem si v klubu RC Tatry Smíchov všiml, a určitě je to i u dalších českých klubů, odhodlání vyrazit s mládežnickými týmy do zahraničí. Který mladý hráč by si to nepřál? Je to naprosto úžasné!

Tohle byla vaše první sezona u sedmičkového národního týmu. Jak byste ji zhodnotil?

Se sedmičkovým týmem jsme se rozhodli soustředit na přípravu, kdy budeme vyvíjet herní plán od turnaje k turnaji, což z počátku nemělo velmi dobré výsledky. Nicméně se tým rychle zorientoval, a v následujícím období evropských turnajů byl schopen předvést jejich nejlepší ragby s vynikajícími výkony proti velkým týmům jako je Švédsko, Litva a Belgie.

Mužský sedmičkový národní tým se významně zlepšil a já jsem velmi hrdý na jejich úspěchy v soutěži Europe Trophy. Reálně s pokračujícím zlepšením by mohl být tým schopen postoupit i do skupiny Grand Prix a poté i na kvalifikační turnaj do Hong Kongu.

Neočekávám o nic méně. Ženský národní tým měl fantastický rok a vidět je na olympijském kvalifikačním turnaji bylo úžasné.

Je tady někdo z hráčů, kterého byste rád vyzvedl jako příkladného reprezentanta?

Je tady několik nadšených mladých hráčů, které jsme v průběhu sezony objevily a jsou budoucností sedmičkového ragby. Jakub Havel, Kryštof Kohout, Kryštof Kobián, Aaron Froněk, Martin Cimprich, Matt Hopp, Dan Hošek ti všichni ukázali, že nejen že stačí na úroveň nejlepších týmů, ale mohou hrát i nad touto hranicí. Karel Berounský, který je kapitánem ukázal, že je schopný pozvednout hru a jít příkladem celému týmu v každém zápase. Všichni tito hráči, jak jste mohli vidět v přímých přenosech, hráli velmi chytré a zkušené ragby.

Chystáte se na nějaké významné změny v sedmičkovém národním týmu?

Rád bych byl schopný dál pokračovat u sedmičkového národního týmu a zlepšovat ho, ale bohužel musím z této pozice ustoupit a věnovat se své ženě, která se momentálně potýká se zdravotními problémy, a proto se musím na čas vrátit do Austrálie. Nicméně lidé v Česku ví, že budu rád pokračovat v práci na rozvoji českého ragby pokud k tomu budu vyzván.

Co si myslíte o programu Dukla? Vidíte pozitivní vliv na úrovni individuálních dovedností?

Byl jsem svědkem zlepšení v krátkém časovém období a myslím, že Dukla je stále v plenkách. Se správnými lidmi by se program mohl dočkat výborných výsledků v podobě účasti v nejvyšších soutěžích v několika následujících letech v mužské i ženské kategorii.

Tento víkend začalo Mistrovství ČR v 7s ragby, koho tipujete na vítěze?

Samozřejmě, že Dukla nemá nic jisté, protože zkušení hráči by měli být ponechání domovským klubům a Dukla by měla být obsazena mladými vycházejícími hráči, pro které by to měla být opět dobrá příležitost ke zlepšení. Myslím, že Bystrc může překvapit některé z favoritů, jimiž jsou týmy Sparty, Tatry a Pragy. Bylo by velmi trapné pokud by Dukla prohrála s některým klubem, jelikož by to ukázalo absenci vize i úspěchu.

Sledoval jste mladé talenty v průběhu turnaje?

Byl jsem během víkendového turnaje přítomen a výkony mladých talentů jsem sledoval.

Jste stejně jako VV zastáncem tvrzení, že hráči by v programu Dukla neměli být specializováni pouze na sedmičkové ragby?

Myslím, že Dukla by měla být jednoúčelový program s výsledkem, který by mohl přinést i velmi dobře vyvinuté útočníky pro patnáctkový tým, mužský i ženský. Rád bych u Dukly viděl B tým nebo development týmy a jejich hru na turnajích podobných jako byl Centrale 7s.





(az)

foto: ragby.info