18.07.2019 – REPREZENTACE ŽEN 7S

Sedmičková sezóna očima hlavního trenéra Vítka Chalupy

senioriky 7s.jpg


Ženský sedmičkový národní tým zakončil vydařenou sezonu na Olympijské kvalifikaci na turnaji v Rusku. Jak vidí sezónní výkony hlavní trenér Vít Chalupa a kondiční trenér Jan Maštera?

Do sezóny 2019 jsme vstupovali s ambiciózním cílem konečně proniknout mezi nejlepší 4 týmy na mistrovství evropy Trophy v sedmičkovém ragby. Přípravný turnaj jsme opět zvolili Bonn sevens v sousedním Německu. Tam jsem si zahráli s reprezentacemi zemí, které potkáváme na Trophy. Zisk turnajového poháru nám naznačil, že jdeme správným směrem v našem herním rozvoji. Což se potvrdilo hned v první části Trophy na turnaji v Budapešti, odkud jsme přivezli bronzové medaile. Letos bylo vše zajímavější, protože první dva týmy po obou turnajích Trophy čekal ještě kvalifikační turnaj na olympiádu v Ruské Kazani. Na druhý turnaj v Lisabonu jsme jeli potvrdit třetí místo a zároveň nás dráždila myšlenka, že postup do Kazaně není až zas tak daleko. První místo v základní části a vyřazení Portugalska v čtvrtfinále tomu taky nasvědčovala. Pak nás Rumunsko v semifinále vrátilo na zem a nás čekal boj o třetí místo s Finskem. Tento zápas se nám vůbec nepovedl, přestože jsme Finsko v základní části jasně porazili. Smutek z nepovedeného zápasu a čtvrté místo přebilo celkové umístění v seriálu Trophy. Bronzové medaile na krku byla sladká odměna za povedenou letošní sezónou. Po návratu z Lisabonu nás ale čekalo velké překvapení. Místo zaslouženého odpočinku přišla pozvánka do Kazaně na evropskou kvalifikaci na olympijské hry. Dva týmy z Grandprix nemohli do Kazaně a tak pozvali i tým na třetím místě z Trophy. Naskytla se nám úžasná příležitost porovnat kvalitu našeho ragby s týmy ze světové série. Porovnat amatérské a profesionální ragby. Prověřit naše dovednosti proti nejlepším hráčkám v Evropě. Ve skupině jsme měli Španělsko a Irsko a znovu Rumunsko, které postoupilo do Grandprix. Cíl uhájit 10. místo v rankingu turnaje jsme nesplnili. Splnili jsme cíl skórovat proti týmu světové série. Povedlo se to Páje Čuprové v zápase se Španělskem. S Rumunskem jsme opět prohráli. Na výkonu se dost podepsaly zranění dvou klíčových hráček Lucie Svobodové a Kateřiny Novákové, které nemohly do zápasu zasáhnout. V neděli nás čekal klíčový zápas s Moldávií, kde jsme chtěli splnit povinnost uhájit alespoň 10. místo v rankingu turnaje. Tento zápas se nám ale vůbec nepodařil a trochu jsme pokazili úžasné jaro. Chtěli jsme to napravit v posledním zápase s Německem a připsat si s ním vůbec první výhru. Po velkém boji jsme těsně prohráli a skončili na posledním 12. místě. Přesto si z Kazaně odvážíme spousty poučení a cenných zkušeností, které chceme využít na naší cestě rozvoje ženského sedmičkového ragby.

Jan Maštera

Kvalifikační turnaj na olympiádu v Ruské Kazani beru jako nadstavbu naší úspěšné sezóny. Tento turnaj nám byl velkým přínosem, neboť jsme se mohli porovnat s top týmy z Evropy, zároveň sledovat, jak se profesionální týmy připravují na zápas, jaké využívají technologie apod. To nám může být do dalších let inspirací a motivací zároveň. Teď už hračky čeká opravdu zasloužený odpočinek a my, jako realizační tým, se můžeme pomalu připravovat a promýšlet, jak se těmto týmům zase alespoň o kousek přiblížit.

Hráčky teď čeká zasloužený odpočinek a za několik týdnů se začnou v klubovém prostředí připravovat na podzimní část sezony, které je již tradičně zaměřena na klasické patnáctkové ragby. Obhajovat titul mistryň republiky bude tým RC Sparta Praha.

Národní tým čeká také zkouška v podobě nového soupeře v Evropském poháru, a to Švédska. Uvidíme tedy, zda zvládnout vybojovat vítězství i v tomto ročníku.

(PM)