13.06.2019 – REPREZENTACE ŽEN 7S

Česká reprezentace žen 7's vybojovala 3. místo na ME Trophy

Ženský národní tým v sedmičkovém ragby se minulý víkend zúčastnil prvního kola Mistrovství Evropy – Trophy, konaném v maďarské Budapešti. Letos jsou oba turnaje Trophy součástí nominačního seriálu na olympijský kvalifikační turnaj v Kazani, který se koná v červenci. První a druhý tým z obou turnajů Trophy dohromady postoupí do Kazaně.

Před odjezdem si tým stanovil cíl skončit do 4. místa a dál rozvíjet sedmičkové ragby. Nikdo ale netušil, že bude hrát o příčky nejvyšší, tedy i o postup do Kazaně.

Za vysokých teplot odehrály reprezentantky v sobotu zápasy základní skupiny proti týmům ze Švýcarska, Turecka a Německa. Díky dvoum výhrám nad Švýcarskem a Tureckem a prohře s Německem postoupil český tým mezi prvních 8 týmů z druhého místa ve skupině. Soupeřem pro čtvrtfinále byly Švédky, se kterými tým loni na Trophy prohrál 40:0, ale již letos v dubnu náš tým Švédky na mezinárodním turnaji v Bonnu dvakrát porazil. I v Budapešti Češky vítězství zopakovaly a posunuly se tak do boje o finále s Rumunskem. Dramatický zápas skončil v základní hrací době remízou 7:7. V prodloužení se bohužel z vítězství radovaly Rumunky, které si poté zahrály finále s Německem. V zápase o třetí místo české reprezentantky nastoupily proti týmu z Finska, celou dobu diktovaly tempo hry a Finkám nedovolily ani jeden bod. Zvítězily vysoko 25-0 a patří jim tak bronzová příčka. „Na našich hráčkách si nejvíc cením jejich přístup, obrovskou snahu se něco naučit a svoje dovednosti zlepšovat. Předvádějí pak neuvěřitelné pokroky ve hře. Stačí jim poradit, naťuknout a ony se okamžitě snaží prvek zapracovat do své hry, nebo hru adekvátně změnit. Těžko se ubránit představě, kam by to dotáhly, kdyby spolu pravidelně každý týden trénovaly. Za výkony v Budapešti musím pochválit celý tým, každou hráčku v týmu. Kdybych měl ale jmenovat, tak pak musím vyzdvihnout stroj na pětky Kateřinu Novákovou a jednoznačně nejlepší hráčku Petru Vackovou", komentuje výkony hlavní trenér Vít Chalupa.

Druhé kolo seriálu Mistrovství Evropy – Trophy proběhne 22. a 23. června v portugalském Lisabonu a pokud tým udrží stoupající výkony, není turnaj v Kazani ještě úplně vyloučen. „Síla našeho týmu se skrývá v neskutečné soudržnosti, kdy jsme si všechny výborně sedly, bojujeme jedna za druhou a dokážeme vyvážit důležitost soutěže s nadšením a zábavou, typické pro sedmičkové ragby. Věřím, že v Lisabonu výsledek zopakujeme a vyhrajeme si medaile", uzavírá kapitánka Šárka Žižková.

Konečné pořadí 1. kola:

  1. Německo
  2. Rumunsko
  3. Česká republika
  4. Finsko
  5. Švédsko
  6. Norsko
  7. Portugalsko
  8. Turecko
  9. Maďarsko
  10. Gruzie
  11. Švýcarsko
  12. Israel

Výsledky zápasů:

Základní část:

  • Česko x Švýcarsko 33:0.

Body: Lucie Oupicová (P), Lucie Svobodová (P), Kateřina Nováková (2xP) a Pavlína Čuprová (1xP + 4x KPP)

  • Česko - Turecko 26:12.

Kateřina Nováková (2xP) a Pavlína Čuprová (2xP +3x KPP)

  • Česko x Německo 0:31

Čtvrtfinále:

  • Česko - Švédsko 5:0

Kateřina Nováková (P)

Semifinále:

  • Česko x Rumunsko 7:14 po prodloužení

Kateřina Nováková (P)

O 3.místo:

  • Česko x Finsko 25:0

Tereza Baťhová (3xP), Kateřina Nováková (2xP)


Nominace České reprezentace žen 7's

1

Lucie Svobodová

petrovice_20.jpg

RK Petrovice

2

Pavlína Čuprová

vyskov_20.jpg

RC JIMI Vyškov / RC Dragon Brno

3

Kateřina Nováková

petrovice_20.jpg

RK Petrovice

4

Kateřina Daníčková

tatra_20.jpg

RC Tatra Smíchov

5

Šárka Žižková

tatra_20.jpg

RC Tatra Smíchov

6

Sára Lea Exnerová

sparta_20.jpg

RC Sparta Praha

7

Tereza Haffnerová

sparta_20.jpg

RC Sparta Praha

8

Michaela Švecová

rcrm_logo_2015_20.jpg

RC Mountfield Říčany

9

Lucie Oupicová

rcrm_logo_2015_20.jpg

RC Mountfield Říčany

10

Petra Vacková

petrovice_20.jpg

RK Petrovice

11

Jana Urbanová

sparta_20.jpg

RC Sparta Praha

12

Tereza Baťhová

petrovice_20.jpg

RK Petrovice

Hodnocení hlavního trenéra Vítka Chalupy:

Náš dlouhodobý cíl je rozvoj sedmičkového ragby. V čase, který máme k dispozici pracujeme hlavně na herních principech a individuálních dovednostech, jako je skládka nebo dlouhá přihrávka do prostoru. Hodně se zaměřujeme na aktivní sedmičkovou obranu.

Měřítkem našeho rozvoje je samozřejmě konfrontace na turnajích Mistrovství Evropy - Trophy. Loni jsme se umístili na 6. místě. Protože se chceme rozvíjet rychleji než ostatní, stanovili jsme si ambiciózní cíl skončit do 4. místa, což znamenalo po dlouhé době vyhrát turnajové čtvrtfinále. Konečné třetí místo nás proto velice potěšilo, včetně pocitu, že postup do finále byl velice blízko. Teď je potřeba na to navázat a v Lisabonu předvést další herní zlepšení. Uvidíme jak se na nás tentokrát soupeři připraví a jak nás prověří. My se těšíme.

Na našich hráčkách si nejvíc cením jejich přístup, obrovskou snahu se něco naučit a zlepšovat svoje dovednosti. Předvádějí pak neuvěřitelné pokroky ve hře. Stačí jim poradit, naťuknout a ony se okamžitě snaží prvek zapracovat do své hry, nebo hru adekvátně změnit. Těžko se ubránit představě, kam by to dotáhly, kdyby spolu pravidelně každý týden trénovaly.

Za výkony v Budapešti musím pochválit celý tým, každou hráčku v týmu. Kdybych měl ale jmenovat, tak pak musím vyzdvihnout stroj na pětky Kateřinu Novákovou a jednoznačně nejlepší hráčku Petru Vackovou.

Hodnocení kapitánky Šárky Žižkové:

Do Budapešti jsme jely s cílem dostat se do horní čtveřice týmů, což se nám s velkou rezervou podařilo. Je třeba vyzdvihnout i semifinálový zápas, kde jsme prohrály až v nastaveném čase, což je výsledek, který by neočekávali ani největší optimisté. Hned po semifinále s Rumunkami jsme byly hodně zklamané, i nějaká ta slza ukápla, ale včas jsme si uvědomily, že není zač se stydět a začaly jsme se připravovat na zápas o třetí místo, který jsme naprosto ovládly a Finkám nedaly šanci. Síla našeho týmu se skrývá v neskutečné soudržnosti, kdy jsme si všechny naprosto sedly, bojujeme jedna za druhou a dokážeme vyvážit důležitost soutěže s nadšením a zábavou, typické pro sedmičkové ragby. Věřím, že v Lisabonu výsledek zopakujeme a vyhrajeme si medaile.

Hodnocení kondičního trenéra Honzy Maštery:

V Budapešti nás čekaly těžké zápasy v pořádném horku a klobouk dolů, jak se s tím holky popraly. U každého ragbyového týmu, kde jako kondiční trenér působím, se snažím klást velký důraz především na trénink rychlostních schopností a jsem rád, že v současné době máme spoustu hráček, které jsou rychlostně poměrně slušně vybavené. Za to vše díky klubům, díky hráčkám samotným. Stále se však máme kam posouvat. Nejdůležitější pro mě je, že jsou holky zdravé a pevně věřím, že to tak bude i nadále a v Lisabonu se opět popereme o přední příčky.


(az)