30.05.2019 – SPORTOVNÍ ÚSEK INFORMUJE

Finálová klání mládežnických kategorií 1.-2. června 2019

O následujícím víkendu v sobotu 1. června a v neděli 2. června vyvrcholí sezóna všech mládežnických kategorií finálovými zápasy či turnaji. Letos shodou okolností budou právě zejména nejmenší ragbisté bojovat v nejdůležitějším turnaji sezóny právě na Den dětí 1.června.

JUNIOŘI – U19

Základní sedmikolová jarní část rozhodla o soupeřích finálového kola play off o pořadí. Finálové utkání o titul Mistra ČR si zahrají doma Říčanští ragbisté proti Spartě Praha. Na Smíchově svedou spolu souboj junioři Tatry se Slavií o bronzovou příčku. Petrovičtí přivítají doma celek Dragonu Brno v utkání o celkové páté místo soutěže. Celek RC Havířov obsadil v soutěži místo sedmé.

KADETI – U16

V základní části a v předkolech finálového kola play off se představilo 10 týmů. Tým Sokola Mariánské Hory, ale bohužel po dvou úvodních kolech ze soutěže odstoupil pro nedostatek hráčů. Následujícímu finále předcházela dvoukolová čtvrtfinálová a semifinálové část. Situace je však nejasná, poněvadž RC Mountfield Říčany předložil protest proti týmu RC Dragonu Brno z důvodu neoprávněného startu hráčů v dresu Dragonu Brno. Celou situaci nyní řeší odpovědné orgány ČSRU tak tedy: Petrovičtí kadeti stále čekají na soupeře s kým se utkají ve finále o titul Mistra ČR. Stejně tak ragbisté Tatry Smíchov neví, koho přivítají v utkání o 3.místo soutěže. Slavia Praha by měla odehrát utkání o 5.místo s celkem Bystrce, nicméně i ta dodatečně podala protest proti celku Dragonu Brno a výsledku vzájemného čtvrtfinálového souboje ze stejného důvodu jako Říčany. Na Pragovce by se měli přestavit Olomoučtí kadeti v souboji o celkové sedmé místo. Celek JIMI RC Vyškov obsadil v soutěži místo deváté.

STARŠÍ ŽÁCI – U14

Do celostátní soutěž starších žáků se přihlásilo celkem 13 týmů. Ve velmi složitém systému základních částí a prolínacích částí se odehrála všechna utkání, z nichž vzešly dvojice soupeřů pro finálová utkání o umístění. V moravském finále o titul Mistra ČR se utkají v Ostravě Sokolíci z Mariánských Hor proti celku Bystrce. Ragbisté Pragy přivítají v souboji o 3.místo své vrstevníky z Říčan. I další utkání se odehrají v Praze. Celek Tatry Smíchov přivítá Spartu Praha v souboji o 5.místo, Slavia ragbisty Dragonu Brno v utkání o 7.místo a Petrovice ragbisty Olomouce v utkání o celkové deváté místo. Pokračuje i skupina o celkové 11.-13. místo, ve které se střetnou v Přelouči celky Rugby Babice a RC Zlín. Dalším účastníkem této skupiny je tým JIMI RC Vyškov.

Kromě této soutěže se ještě hrál Oblastní přebor Čech U14, kterého se zúčastnily kromě Rakovníka a Nýrska i rezervní týmy Říčan, Tatry a Pragy. Celkem se tedy do soutěží patnáctkového ragby v kategorii U14 zapojilo 18 týmů, což je historický rekord.

MLADŠÍ ŽÁCI – U12

Mladší žáci, stejně tak, jako přípravky ještě dlouhodobou soutěž nehrají. Své herní zkušenosti tak získávají hráči těchto kategorií na nesoutěžních regionálních turnajích, které jsou občas proloženy turnaji soutěžními jako například PYRF, ORF, Dragon Cup apod. Vyvrcholením sezóny je pro kategorii U12 Přebor České republiky. Ten se tentokrát odehraje v Havířově a o titul bude na jednodenním turnaji bojovat 14 klubů a to: RC Tatra Smíchov, RC Mountfield Říčany, RK Petrovice, JIMI RC Vyškov, RC Slavia Praha, RC Sparta Praha, RC Praga Praha, RC Havířov, RC Zlín, RC Olomouc, RC Bystrc, Rugby Babice, RC Dragon Brno a TJ Sokol Rugby Mariánské Hory.

STARŠÍ PŘÍPRAVKY – U10

Hráčky a hráči kategorie do 10 let se utkají v Celostátním turnaji také v sobotu, a to ve Vyškově. Nejlepší hráči z 12 klubů tak předvedou co se již stihli naučit v tuhých bojích o Vítěze Celostátního turnaje. Na tento turnaj vyslaly své výběry následující kluby: RC Mountfield Říčany, RK Petrovice, JIMI RC Vyškov, RC České Budějovice, RC Slavia Praha, RC Sparta Praha, RC Praga Praha, RC Olomouc, RC Bystrc, TJ Sokol Rugby Mariánské Hory, RC Tatra Smíchov a RA Olymp Praha.

MLADŠÍ PŘÍPRAVKY – U8

Stejně tak i mladší přípravky odehrají Celostátní turnaj, ale ti se stejně jako mladší žáci sejdou na severu Moravy, a to v Ostravě Mariánských Horách. 15 týmů z 12 klubů tak bude zápolit o titul Vítěze Celostátního turnaje U8. Turnaje se zúčastní týmy: RC Mountfield Říčany, RK Petrovice A, RC Praga Praha A, RC Praga Praha B, RC Sparta Praha, RC Olomouc, RC Bystrc, TJ Sokol Rugby Mariánské Hory, RC Přelouč, RC Tatra Smíchov A, RC Tatra Smíchov B, RC Dragon Brno, Rugby Babice, JIMI RC Vyškov a RK Petrovice B.

Oto Petrášek

KM ČSRU