16.05.2019 – INFORMACE Z KLUBOVÉHO RAGBY

Mladí rozhodčí na zkušené v Německu

O víkendu 11. a 12. května 2019 se v německém Frankfurtu nad Mohanem konal velký ragbyový turnaj Gonder Rugby Jugendfestival kategorií U8, U10, U12 a U14. Turnaje se zúčastnilo na 1000 hráčů z několika zemí, odehrálo se 256 utkání pod vedením 36 rozhodčích a koučů.

Z českých klubů na turnaj dorazily Tatra Smíchov a Praga.

Letošní novinkou bylo to, že se na německých hřištích objevili kromě českých hráčů také čeští rozhodčí. Jednalo se o mladé rozhodčí z Tatry a Pragy, konkrétně o Jakuba Surgu, Martina Tůmu a Dimitriye Khomutova (Tatra) a Martina Koťátka (Praga). Všichni se zapojili do rozhodování utkání jako hlavní i pomezní rozhodčí. Dimitriy a Martin Koťátko navíc hráli také zápasy za své týmy.

martin_tuma.JPG

Martin Tůma pískal kategorii U10 a dostal příležitost pískat i poměrně vyhrocená utkání. Jakub Surga udělal výborný dojem a byl kandidátem na pískání finále kategorie U12. Jelikož se tam ale dostala Tatra, pískal (kromě semifinále) utkání o třetí místo.

dimitriy_khomutov.jpg

Turnaj je příležitostí pro výchovu rozhodčích. Pracují tak, že na každou kategorii je jeden mentor, který má pod sebou dvě čtyřčlenné sklupiny rozhodčích na dvou hřištích. Rozhodčí se střídají v mávání, pískání a odpočinku. Mentor sleduje zápasy a vede rozhodčí mimo jiné k tomu, aby spolu komunikovali během zápasu. Během základní části turnaje si mentoři tipují rozhodčí na náročná utkání (QF/SF/F) a nasazují je tak, aby pro ně utkání bylo výzvou. Celý dětský turnaj se bere jako velký workshop. Jako mentor u kategorie U12 pracoval Tony Novak.

martin_kotatko.jpg

O tom, že čeští rozhodčí zanechali ve Frankfurtu dobrou stopu a kvalitní výkon, svědčí poděkování od Gordona Riddocha, který měl na turnaji na starost rozhodčí :

Milan,

Stepan,

Tony,

I would like to thank you for enabling this exchange between German and Czech referees and the youth festival.

Tony, for being the CMO for the U12 age group and providing support to all 8 referees he was coaching

Jakub Surga, Martin Tuma, Martin Koťátko and Dimitry Khomutov have proven solid refereeing qualities in their respective age groups.

Their ability to overcome some small language barriers with clear hand signals and strong body language paired with a good sense of the game permitted greatest respect from players and managers throughout the tournament.

Congratulation to them all.

In the U12 Age group, Jakub missed refereeing the final only because Tatra played the Final – He was the strongest candidate for this role – I hope he embraces refereeing in the future.

If any of you want to provide some feedback, please do not hesitate, we are always aiming at improving where possible.

Please let us stay in contact.

A big thank you to the boys please and kind regards.

Gordon