18.04.2019 – INFORMACE Z KLUBOVÉHO RAGBY

V Praze proběhl další ročník PYRFu

V sobotu 6.dubna 2019 proběhl na pěti stadionech v Praze a Říčanech další ročník dnes již uznávaného mládežnického turnaje Prague Youth Rugby Festival (PYRF), který opět nesl přátelskou atmosféru.

Jako obvykle se turnaj nehrál jen na hřištích tří zakládajících klubů, nýbrž pořadatelé s radostí přijali nabídku RC Praga, kde se konal v kategorii U8 „Memoriál Jana Kudrny", který je již tradičně součástí PYRFu, a nabídku RC Slavia Praha, kde se konal turnaj dorostenek v kategoriích U16 a U18.

Také na tomto ročníku byla velmi silná účast zahraničních týmů. Celkem dorazilo, v průřezu všech kategorií, ze zahraničí 35 týmů z šesti evropských zemí a to z Německa, Itálie, Litvy, Polska, Chorvatska a Lotyšska. Velmi kvalitní byly zejména severoitalské týmy v kategorii U12 a celky nejmenších ragbistů U8 a U10 z německého velkoklubu SC 1880 z Frankfurtu.

Týmy kategorie U8 se sešly, jak již bylo uvedeno, na hřišti RC Praga. Do turnaje vstoupilo 21 týmů včetně dvou německých a jednoho italského. Dopoledne probíhaly kvalifikační zápasy a odpoledne zápasy ve finálových skupinách.

Zejména v té nejsilnější byly k vidění velmi kvalitní a napínavá utkání se spoustou radosti, ale i slziček mladých hráčů. Loňský obhájce titulu SC Frankfurt 1880 se tentokrát musel spokojit jen s bramborovou medailí. Turnaj po zásluze vyhrál tým RC Mountfield Říčany II před domácími z RC Praga I a týmem RK Petrovice I. Doprovodným programem byl i turnaj těch úplně nejmenších v kategorii U6 za účasti sedmi týmů z Říčan, Petrovic, Tatry a Babic.

Kategorie U10 se tradičně hrála na Tatře Smíchov. V této kategorii byla zahraniční účast nejsilnější a to rovných 13 týmů. Ty doplnilo dalších 19 týmů z ČR na konečný počet 32! Zde se nakonec radovali z vítězství hosté z SC Frankfurt 1880 I před celkem RC Sparty Praha a týmem RC Praga Praha.

V kategorii U12 hrané v Petrovicích se představilo 10 zahraničních celků z pěti evropských zemí. Tyto týmy, zvláště ty italské a litevské, byly velmi kvalitním a příjemným oživením turnaje. 20 týmů z ČR doplnilo stav na konečných 30 týmů v soutěži.

Do finálové desetičlenné skupiny tak postoupily hned čtyři zahraniční týmy, a to všechny tři italské a jeden litevský, a navíc tým z německého Heidelbergu zůstal těsně pod branami finálových skupin. Nicméně i tak na stupně vítězů nakonec vystoupaly jen české týmy a italskému družstvu CS Standicci 1908 tak zbyla medaile bramborová. Turnaj suverénně vyhrál tým RC Tatry Smíchov I před RC Mountfield Říčany I. Bronzovou medaili získal poněkud překvapivě tým RC Slavia Praha I.

Kategorie U14 se jako tradičně hrála v Říčanech za účasti šesti zahraničních a osmi domácích týmů. Zde české týmy kvalitou ty zahraniční převyšovaly, a tak první místo obsadilo družstvo RC Tatra Smíchov před domácím RC Mountfield Říčany. Bronzovou medaili bral celek RC Praga Praha.

Na Slavii se odehrál turnaj dívek U16 a U18 v rugby sevens. V kategorii U16 se tři týmy srovnaly do pořadí 1. BBRC Venol Atomówki Lódž z Polska, 2. Výběr ČR a 3. RK Mitava z Lotyšska. V kategorii U18 se představily dívčí týmy čtyři. Vyhrál reprezentační výběr ČR, před ragbyovou akademií z litevského Vilniusu a až za těmito týmy skončily výběry Bavorska a Saska.

Po vzoru některých obdobných turnajů v zahraničí vyhlašují pořadatelé také pořadí úspěšnosti klubů napříč kategoriemi. Počítaly se jen výsledky kategorií U8-U14. Zde se po přepočtu stal celkovým vítězem RC Tatra Smíchov před druhým RC Mountfield Říčany a třetím RC Praga Praha.

Tolik stručné zhodnocení tohoto ročníku. Výsledky ale zdaleka nejsou to nejdůležitější. Nejdůležitější je, že funkcionáři a trenéři z různých klubů dokáží spojit své síly a zorganizovat skutečně velkolepou slavnost ragby, kterou Praha a okolí skutečně ve dnech pořádání PYRFu žije.

Turnaje se účastnilo více než 1300 mladých ragbistek a ragbistů. Organizace turnaje je opravdu velmi náročná a neobešla by se bez stovek dobrovolníků, zejména z řad rodičů hráčů hostujících klubů, kteří zdarma a bez nároku na jakoukoliv odměnu, zajišťují chod turnaje na jednotlivých hřištích, za což jim patří velké poděkování.

Dalším pokračováním bude sedmičkový turnaj chlapců U14, U16 a U18 a dívek U16 a U18 15.června a žákovský turnaj PYRFu 19.října 2019.

Za tým organizátorů,


Oto Petrášek