18.04.2019 – INFORMACE Z KLUBOVÉHO RAGBY

Prague Youth Rugby Festival (PYRF)

Myšlenka založení tohoto dnes již zřejmě největšího mládežnického svátku ragby ve střední Evropě vznikla koncem roku 2013, kdy se sešla skupina pěti trenérů mládeže ze tří ragbyových klubů, a to RK Petrovice, RC Mountfield Říčany a RC Tatra Smíchov.

Na této schůzce bylo definováno, že při vzrůstajícím zájmu o ragby, a tím pádem při vzrůstajícím počtu mládežnických týmů, již není petrovický klub schopen samostatně napříč všemi kategoriemi organizovat tradiční turnaje, jakým byl podzimní PICO Cup, hrající se pravidelně od roku 1991, a jarní „Turnaj o pohár starostky Petrovic".

Ze schůzky vzešel dosud v naší republice zcela ojedinělý projekt, a to organizovat pravidelně, zpočátku jednou, posléze od roku 2016 dvakrát ročně nejen celorepublikové, nýbrž i mezinárodní setkávání mládežnických ragbyových výběrů všech mládežnických kategorií za společné koordinace právě tří zmíněných klubů.

Pilotní první ročník turnaje se odehrál 20.dubna 2014 na hřištích zakládajících klubů a střetly se mezi sebou kluby v pěti kategoriích. Celkem se turnaje zúčastnilo 49 týmů, a to nejen z ČR, nýbrž i z Francie a Německa. První ročník byl velkým organizačním úspěchem a dal plnou legitimitu pokračování tohoto projektu.

Následovaly další ročníky. Počet týmů se s každým ročníkem neustále navyšoval a poté, co organizátoři navázali úzkou spolupráci s cestovní agenturou Estec, rostla i prestiž tohoto turnaje v zahraničí, díky čemuž rapidně přibývalo zahraničních týmů.

Od prvních zahraničních vlaštovek z Francie a Německa se během dalších let zúčastnily turnaje týmy z celkem 19. evropských zemí. Kromě zmíněných francouzských a německých týmů to byly v průběhu let různé týmy z Anglie, Lucemburska, Litvy, Ukrajiny, Ruska, Lotyšska, Rakouska, Slovinska, Gruzie, Dánska, Chorvatska, Norska, Polska, Moldávie, Švédska, Itálie, a dokonce i z Izraele.

Časem se turnaj vyvíjel i organizačně až k dnešnímu formátu, kdy se PYRF koná třikrát ročně. V říjnu a v dubnu se setkávají žákovské týmy U8, U10, U12 a U14 k turnajům v patnáctkovém ragby. V červnu se pořádá turnaj pro kategorie U14, U16 a U18 v Rugby sevens.

Ve všech případech probíhají i turnaje dívek dorostenek v sedmičkovém ragby.

PYRF není však jen o utkáních týmů z celé Evropy na hřištích samotných. Vždy v předvečer turnaje probíhají různá, jak oficiální, tak i neformální setkání se zahraničními účastníky, a to nejen mezi trenéry a činovníky samotnými ale i mezi hráči.

Není zvláštností, že si spolu zatrénují hráči hostitelských klubů s hosty ze zahraničí a vytvářejí se tak přátelské vztahy i mezi hráči bez ohledu na jazykové, náboženské či kulturní rozdíly.

I den po turnaji bývá často vyhrazen pro společné tréninky, a pokud zbudou síly, i pro přátelská neoficiální utkání týmů z různých zemí. Z turnaje se tak stává skutečný několikadenní svátek hráčů, jejich rodičů, trenérů a funkcionářů ragby v naší republice, zcela ojedinělý.


Oto Petrášek