17.03.2019 – REPREZENTACE U18

Hodnocení reprezentace U18 po vítězství nad Švýcarskem

V sobotu 16.3. jsme v Nyonu odehráli testovací utkání s domácím Švýcarskem U18 v rámci přípravy na stáž Rugby Europe U18.

Ve čtvrtek odpoledne všech 24 hráčů absolvovalo v Říčanech přípravný trénink zaměřený na jednotlivé části herního plánu. V pátek jsme se po 13ti hodinové cestě ubytovali ve francouzském městečku Divonne-les-Bains, které leží asi 10 km od Nyonu. Sobotní den nás přivítal sluníčkem a všichni jsme se těšili na 1. letošní zápas na travnatém hřišti. Po snídani jsme se přesunuli na hřiště na lehký předzápasový trénink.

Švýcarská federace tomuto utkání věnovala velkou pozornost a vážnost a nechala mladé naděje hrát bezprostředně před soutěžním zápasem evropské ligy mužů Švýcarsko - Portugalsko (14- 48) , které nabídlo především ze strany Portugalců velice kvalitní rugby.

Oba zápasy se odehrály ve sportovním centru, které provozuje fotbalová UEFA, kde má švýcarské ragby skvělé zázemí. Rugby Europe utkání zařadilo jako oficiální test match v rámci programu evropských soutěží a zajistilo online přenos prostřednictvím Rugby Europe TV.

Utkání jsme pojali především jako test hráčů před nadcházejícím vyvrcholením naši sezóny. Zápas prověřil herní dovednosti a schopnost dodržet stanovený herní plán.

Zahajovací sestava:

  • 1. Jaroslav Šimek
  • 2. Josef Kuchař
  • 3. Vojtěch Starosta
  • 4. David Mašek
  • 5. Ondřej Bejček
  • 6. Jan Matěj Haš.
  • 7. Karel Král
  • 8. Štěpán Krejzl
  • 9 . Antonín Merta
  • 10. Adam Putna
  • 11.Luboš Petržílka
  • 12. Kryštof Kohout
  • 13.Jindřich Kulhavý
  • 14. Jakub Zámyslický
  • 15.Vilém Zuzaník

Připraveni do hry

Roj:Dominik Svoboda , Adam Švarc, Kryštof Zeman, Matyáš Ráž ,Rada, Ladislav, Filip Rulf

Útok: Jiří Šimeček, Karel Šampalík, Matěj Formánek

Realizační tým: Karel Šampalík, Juan Szeremeta, Tomáš Kohout, Jan Kobián, Josef Chrz, Petr Cimprich

Vstup do zápasu nám nevyšel a již ve 3. minutě jsme po chybách v obraně prohrávali po položení Švýcarů 0:5 . V 8. min jsme z TK snížili úspěšným kopem Adama Putny na 3:5 V 19. min. si Ondra Bejček zabíhá do útoku a pokládá svou první pětku v kategorii U18. Následnou proměněnou konverzí Adama Putny se náš tým ujal vedení 10:5. V 21. min. Švýcarsko snížilo z TK na 8:10. Ve 30. min po chybném odkopu z našeho obraného území náš soupeř trestá dalším položením a s následnou proměněnou konverzí vyhrává poločas v poměru 15:10.

Před vstupem do druhého poločasu jsme si zopakovali náš herní plán a především nutnost jeho dodržování. Vzhledem k množství technických chyb byl kladen také důraz na zjednodušení naší hry.

O poločase proběhlo plánované střídání, Jaroslava Šimka nahradil Dominik Svoboda, Ondřeje Bejčka Kryštof Zeman, Karla Krále Filip Rulf. Adam Putna se přesunul na post zadáka, kde vystřídal Viléma Zuzaníka a na útokovku přišel Karel Šampalík.

V průběhu druhého poločasu postupně vystřídali Adam Švarc Vojtěcha Starostu, Matyáš Ráž Davida Maška, Ladislav Rada Štěpána Krejzla, Jiří Šimeček Antonína Mertu a Jakuba Zámyslického Matěj Formánek.

Ve 42. min. po průniku obranou soupeře pokládá svou první pětku v U18 Karel Šampalík a Adamovou proměněnou konverzí získáváme vedení na naší stranu v poměru 15:17. V další fázi hry nás bohužel přibrzdila přísně udělená žlutá karta Vojtovi Starostovi za „nebezpečné" čištění v rucku . Převahu soupeř využil ve 47. nim po proměněném TK je o jeden bod se ujal vedení na 18:17. V 67. min, po pěkné akci útoku, pokládá v plné rychlosti naběhlý Jindra Kulhavý svou první pětku v U18 pod branku soupeře a po Adamově konverzi se znovu ujímáme vedení 24:18. I přes závěrečný tlak soupeře naši hráči neudělali v obraně fatální chybu a uhájili první letošní vítězství.

Švýcarsko - ČR U18 18-24 (15-10)

body za ČR 9 (3x kpp 1xtk) Adam Putna, po 5 (p) Ondřej Bejček, Karel Šampalík, Jindřich Kulhavý

Hodnocení trenéra:

Především bych chtěl poděkovat všem hráčům za příkladnou bojovnost. Soupeře se nám v jistých částech zápasu dařilo přehrávat, bohužel většímu bodovému zisku bránilo množství technických chyb a několikrát špatné řešení herní situace ve finální fázi útoku.

Jsem přesvědčený, že se naše hra bude nadále zlepšovat a po připojení hráčů, kteří hrají v zahraničí, budeme velice konkurenceschopní na

stáži ME U18 v Praze 10-15.4.2019.

Celé soustředění včetně odehrání testovacího zápasu hodnotím velice pozitivně a těším se na další práci s tímto týmem.

Děkuji ČSRU a všem, kteří se na zajištění akce podíleli.

Další program U18:

  • 4-7.4.2019 - soustředění před stáží Rugby Europe U18
  • 10-15.4.2019 - stáž Rugby Europe U18

Karel Šampalík

hlavní trenér U18