24.01.2019 – TRÉNOVÁNÍ & VZDĚLÁVÁNÍ

DHL Vzdělávání Trenérů 2019

DHL vzdělávání trenérů 2019

I pro tuto zimu připravila ČSRU sérii školení a kurzů pro trenéry, kteří se tak mohou těšit hned na několik zajímavých a snad i progresivních novinek v celém vzdělávacím programu:


Současné trendy a směr vzdělávání

44331983_10155997128042677_559223313377787904_n.jpg

Už podzim byl, i přes vytíženost a náročné období na sportovním úseku, nabitý školeními uvnitř klubů založenými na jejich potřebách. Právě proto v klubech, jež projevily o danou formu spolupráce zájem proběhlo hned několik na míru šitých "forem školení":

  • level I WR pro licenci C – tato verze školení WR byla použita např. na školeních v Přelouči a na Iuridice a setkala se s pozitivním ohlasem na konferenci vzdělávání World Rugby v Dublinu, neboť představuje účelný model, jak rozdělit toto normálně celodenní školení na dvě odpolední části, díky čemuž praktická část kurzu probíhá přímo v průběhu klubových tréninků na hřišti
  • Představení Dlouhodobého plánu rozvoje hráče (LTPD) - Školení pomáhající klubu na základě unijních příkladů LTPD vytvořit si praktický plán formace hráčů napříč kategoriemi Ideální jako součást trenérských schůzí v klubech, neboť je logicky nutná účast drtivé většiny trenérů daného klubu. Příkladem může být spolupráce s trenéry v Olomouci, Přelouči.
  • Licenční semináře na "ožehavé téma" - příkladem této práce je kurz v Bystrci, kde si místní trenéři zvolili téma Hra do prostoru + vývoj a tvorba herních plánů a kurz jim byl na základě této komunikace prezentován reprezentačním trenérem .
  • Semináře pro rodiče a kurzy Rugby Readylicence D Velice zajímavý projekt, jenž ukazuje jak moc může iniciativa klubů pomoci celému procesu. Díky Spartě Praha proběhl kurz cílený na zapojení rodičů formou licence D. Tento kurz na Spartě a následně v Kralupech navštívilo dohromady více než 60 rodičů, je založený na spolupráci školitelů jak z řad trenérů, tak i rozhodčích a proto jej v těchto případech prezentovali společně Milan Haitman a Dan Beneš

Protože se tento model práce velmi osvědčil i přes zimu bude nad rámec pevné kostry školení pokračovat dál, jen je mu potřeba dát jasnější harmonogram a systém práce. Proto bude zde hned vzápětí zveřejněn projekt Podpory klubů a spolupráce, jehož bude práce s trenéry přímo v jejich klubech nedílnou součástí.



Aktuální školení => standard World Rugby

49830780_2216190838424930_1299369345255735296_n.jpg

Stabilita zůstává i nadále prioritou vzdělávacího systému ČSRU a proto i letos nejsou trenéři ochuzeni o základní kurzy World Rugby. Hned v úvodních lednových víkendech proběhl na Markétě základní balíček školení, tedy:

  • WR 15s level I součást licence C
  • WR 15s level II součást licence B
  • WR 7s level I licence B

Pokud by kterýkoliv klub měl ještě zájem o vzdělávání svých trenérů díky těmto školením. Kontaktujte nás prosím právě formou Projektu podpory klubů ;)


Aktuální školení => „novinky „ ve vzdělávacím programu

Baluo.jpg

  • Kurz licence B v Olomouci – asi nejzajímavější oživení a zkvalitnění celého vzdělávacího programu 2019. Díky velmi úzké a kvalitní spolupráci s Univerzitou Palackého v Olomouci se podařilo domluvit obecnou (univerzitní) část společně se speciální (ragbyovou) částí v moderním areálu místní Fakulty Sportu. Kurz na licenci B proběhne tedy poprvé úplně kompletně ve dvou prodloužených víkendech:
  • 1. část: 31.1. (od 16:00) – 3. 2. 2019
  • 2. část: 21. 2. – 24. 2.
  • Přihlášení probíhá přímo přes univerzitu, na tomto odkaze: https://czv.upol.cz/czv_programs/opened_programs-2163
  • Další zajímavé podrobnosti k celému projektu naleznete v samostatném článku.
  • Kurz trénování Trenérů III. částlicenční seminář na úrovni licence B, který byl loni na jaře úspěšně v prvních dvou dílech představen Heinem Kriekem a Danem Benešem a našel si silnou skupinu zájemců z řad trenérů jak v Čechách, tak na Moravě. Tentokrát už bohužel bez Heina, ale i tak trenérky a trenéři nepřijdou o řádné finále tohoto oblíbeného kurzu.
  • Kurz pro trenérkyKurz odrážející celosvětový trend, který má za cíl podpořit zapojení trenérek z řad ženského ragby do celkové struktury unie. Školení na úrovni licence C může fungovat i jako licenční seminář pro trenérky, které už tuto licenci absolvovaly. Na prezentaci kurzu se bude podílet i prozatím jediná školitelka World Rugby v řadách ČSRU, Hana Schlangerová.

Jako vždy přihlášení na zmíněné kurzy naleznete zde na webu.

Těšíme se na vás a na další z příležitostí k setkání a společnému posunutí úrovně našeho ragby.

DB