29.11.2018 – SPORTOVNÍ ÚSEK INFORMUJE

Rozhodčí Matěj Rázga „mává“ turnaj Světové série v Dubaji

Turnaj v Dubaji je druhý největší na světě (hned po Honkongu) a samozřejmě i jeden z nejprestižnějších. Jde vlastně o týdenní nepřetržitý ragbyový svátek, kam se sjedou kluby a týmy z celého světa. Hraje se ve všech možných kategoriích od dětí přes kluby, výběry, reprezentace až po veterány. V kategorii klubů letos právě startuje i pražská Dukla. Vše se odehrává v obřím ragbyovém areálu The Sevens, vybudovaném speciálně pro tuto příležitost. Velmi velkoryse, jak už to v Dubaji bývá. Jsou tu desítky hřišť, tribuny až pro 44 000 lidí, restaurace i dětské koutky. Návštěvníci mají v horkém dubajském počasí k dispozici i otevřený bazén. Ragby se hraje od rána do večera a po něm následují další akce. Obávat se nemusí ani ti, pro které je ragby nerozlučně spojeno s pivem - areál je uzavřený, takže pivo se v něm normálně prodává. Vše vrcholí víkendovým turnajem Světové série, kde nastoupí dvanáct ženských a šestnáct mužských nejlepších světových týmů. A k tomu „na lajně" náš rozhodčí.

Matěj Rázga je z ragbyové rodiny a ragby začal hrát jako kluk. Ovšem už od začátku ho zajímala pravidla a jejich lepší využití při hře. To ho v šestnácti letech přivedlo k prvnímu rozhodcovskému kurzu. Postupně začal více pískat než hrát a postupně se vypracoval v jednoho z nejuznávanějších českých rozhodčích. V anketě ragbista roku byl v této kategorii už čtyřikrát vyhlášen vítězem.

Jako hlavní či postranní rozhodčí rozhodoval mnoho mezinárodních utkání i sedmičkových turnajů. Nicméně účast ve Světové sérii je jeho zatím nevýznamnější účinkování na mezinárodní scéně. Jeho krátké zprávy a komentáře přímo z místa dění můžete sledovat na Instagramu a facebooku ČSRU. Po turnaji vyjde také reportáž v deníku Sport.