08.10.2018 – ŽENSKÉ KLUBOVÉ RAGBY

Byl odehrán historicky první dívčí turnaj v České republice

V Babicích se poslední zářijovou sobotu konal historicky první ragbyový turnaj v České republice, kterého se účastnily pouze dívky a to napříč věkovými kategoriemi.

Turnaj zahájil starosta Babic Jan Chadraba, který všem účastníkům sdělil, že je tento výjimečný turnaj jednou z posledních akcí na babickém hřišti před zahájením výstavby kompletně nového zázemí včetně šaten, tribuny, klubovny a multisportovního hřiště.

Pár slov přidala také současná reprezentantka ČR Klára Hladilová, která vedla svůj dívčí tým během turnaje v roli trenérky. Slavnostního výkopu se pak ujala bývalá dlouholetá reprezentantka a kapitánka výběru České republiky Kamila Rousová, která se přijela na tuto akci podívat až z Brna.

Za krásného počasí se podařilo nakonec odehrát utkání ve věkových kategoriích U10, U12, U14 a U17. Turnaje se účastnila děvčata nejen z Čech, ale dorazily i holky z moravských klubů.

Celkem se odehrálo 13 vyrovnaných zápasů, na hřišti bylo k vidění 5 hodin ragby, výsledky se nezapisovaly, ke zranění nedošlo a všechny holky, trenéři i diváci si to pořádně užili.

„Byl to opravdu nevšední zážitek. Občas na klučičích turnajích vídávám hrát holky, podařilo se odehrát i pár ryze dívčích zápasů v jednotlivých věkových kategoriích, ale samostatný turnaj jen pro holky všech věkových kategorií byla pro mě výzva.

Moc mě potěšil zájem hlavně moravských klubů TJ Sokol Mariánské Hory, RC Olomouc a RC Brno Bystrc, které neváhaly urazit mnoho kilometrů a se kterými jsme se dohodli, že jim návštěvu s našim dívčím týmem rádi oplatíme.

Počet dívek sice roste, ale neočekávám, že by se v blízké době konala pravidelná dívčí soutěž, proto cílem tohoto happeningového turnaje bylo dostat co nejvíce malých ragbistek na jedno hřiště a užít si tuto neobvyklou atmosféru.", zhodnotil turnaj Josef Bláha, organizátor turnaje a garant babické Dívčí akademie sedmičkového ragby.

(jb)