01.10.2018 – REPREZENTACE ŽEN XV

Ženský národní tým 15 v přípravě

Na začátku září začal ženský 15 národní tým po dlouhé pauze opět trénovat. Během podzimu ho čekají tři víkendová soustředění. Mimo to se v Praze hráčky pravidelně schází každou středu k rozvojovým tréninkům. Celá příprava směřuje ke dvěma podzimním mezinárodním utkáním.

Národní tým byl málem zruen

Počátkem tohoto roku byla původně jasná koncepce roku 2018 narušena diskuzí ve vedení ČSRU nad oprávněností existence 15 reprezentačního výběru. Fungování národního týmu bylo nakonec schváleno s podmínkou nulové finanční podpory ze strany ČSRU.

V červnu byl VV ČSRU odsouhlasen nový realizační tým. Vede ho zkušená manažerka a trenérka sedmiček Hana Schlangerová spolu s Petrem Pořízekm, dlouholetým trenérem ženského týmu ve Vyškově, který se zároveň intenzivně věnuje rozvoji ženského ragby na Moravě, a Petrou Křiklánovou, hráčkou dříve působící na Novém Zélandu. Role manažerky se ujala bývalá kapitánka národního týmu 15 žen Kateřina Pokorná. Na její bedra mimo běžné manažerské práce padá také plánování a realizace shánění finančních prostředků na pokrytí přípravy týmu a účasti na mezinárodních utkáních. Pomocnou rukou je jí Kamila Rousová, bývalá reprezentantka se zkušenostmi z irské nejvyšší soutěže, která se díky pracovnímu vytížení v této sezoně může v týmu zapojit pouze omezeně.

Podzimní program

O víkendu 22.-23. září proběhlo 1. otevřené soustředění pod vedením nového realizačního týmu. Účast byla početná: 30 hráček z 11 klubů. Soustředění zaměřené na trénink obrany bylo doplněno o tréninkové jednotky sloužící k rozvoji individuálních dovedností se zaměřením na patnáctkové ragby. Své znalosti a zkušenosti hráčkám přišli předat i velká jména českého ragby; hráči, kteří působili v zahraničí a byli kapitány národního týmu: Tomáš Krejčí, Honza Macháček a Roman Šuster. Zpestřením pak byl trénink v Železné kouli, kde hráčky procvičily svou mobilitu pod dohledem osobního trenéra Ondřeje Tichého.

Za měsíc čeká reprezentantky první mezinárodní utkání. Rozvojové tréninky i soustředění zůstávají nadále otevřená a mohou se jich tedy zúčastnit i méně zkušené hráčky. Pro ně je to výborná příležitost nasbírat zkušenosti, zároveň pomohou zkvalitnit přípravu zkušenějším.

Program národního týmu 15 žen:

  • 13.-14.10. Soustředění, Praha
  • 28.10. Německo – ČR, Berlín (14:00, Hansastrasse 182)
  • 10.-11.11. Soustředění, Praha
  • 17.11. Švýcarsko – ČR, Yverdon les Bains (předzápas utkání mužů Švýcarsko – ČR)

Výzvy na hřišti i mimo něj

Hráčky se celý podzim věnují patnáctkovému ragby v klubech a je na první pohled zřejmé, že kluboví trenéři odvádějí dobrou práci. Úroveň zápasů domácí soutěže se od loňského roku viditelně zvedla. „Je to základ, na kterém můžeme dál stavět. Práce trenérů v klubech si velmi cením, je pro nás nepostradatelná. Právě na ni potřebujeme navazovat, pokud chceme pomýšlet na lepší hru reprezentačního výběru" říká Hana Schlangerová. Že by měly hráčky problém přejít z klubové hry na herní systém národního týmu nemá strach. „Každý tým má své silné stránky, kterých využívá a herní plán, kterým se řídí. Jistě se najdou rozdíly, ale i shodné prvky. Každopádně herní principy jsou neměnné a hráčky jsou navíc velmi dobře individuálně vybaveny ze sedmiček, s kterými mají bohaté zkušenosti. Toho chceme využít."

kun.jpg

Tým však čelí výzvám nejen na hřišti. Nezanedbatelné jsou i ty mimo hrací plochu. „Aktuálně stojí náš realizační tým daleko více času a energie práce ´mimo hřiště´, což bychom moc rádi změnili" říká Hana Schlangerová. „Pokud by se našel kdokoli se zkušenostmi v oblasti marketingu, fundraisingu, PR a účetnictví, kdo by měl chuť s námi spolupracovat, bude to pro nás veliká pomoc." Neváhejte se ozvat na mail: zenskeragby@rugbyunion.cz

tym.jpg

(hs, kwa)