04.05.2018 – REPREZENTACE ŽEN 7S

Česká reprezentace žen se zúčastnila mezinárodního turnaje Bonn 7's


21. a 22.4. 2018 se ženská reprezentace v sedmičkovém rugby zúčastnila turnaje národních týmů v Bonnu. Změřily síly s týmy z Euro Trophy (Holandsko, Švédsko, Finsko, Rakousko), i s týmy, které hrají vyšší evropskou soutěž Grand Prix – Německo a Belgie. Nakonec ženy obsadily třetí místo za prvním Švédskem a druhým Německem. (V pořadí není Holandsko, které hrálo jen v sobotu, a Belgie, která odmítla hrát finále).

Českou republiku reprezentovaly Šárka Žižková, Kateřina Daníčková, Pavlína Čuprová, Kateřina Nováková, Petra Vacková, Daniela Ferugová, Aneta Šmejdová, Michaela Švecová, Sára Lea Exnerová, Jana Nedvídková, Kateřina Vrbacká a Lucie Oupicová.

Herní plán byl pro tento turnaj a tuto fázi přípravy jednoduchý - pracovat na aktivní obraně, která se nejlépe trénuje proti silnějším soupeřům. Úkol byl udržení obranného bloku i za cenu darování území. Proti slabším týmům se využívala strategie extrémního nátlaku, i s rizikem občasných průniků.

Pro útočení platila pouze dvě pravidla: čím odvážnější a sebevědomější nápad, tím větší pochvala. A za druhé; kdo nechybuje, ten se nezlepšuje. Bonusem bylo splnit přání trenéra používat systém od autu k autu.

Pokračovalo se v trendu častého střídání v zápasu a v této fázi přípravy, i střídaní pozic. První pomáhá rozložit síly na všechny hráčky během náročného turnaje a zároveň buduje důvěru v celý tým. Druhé pomáhá uvolnit mysl hráček a zaměřit se pouze na důležité herní principy.

WP_20180421_18_07_40_Pro (2).jpg

Už v prvním zápase (prohra s Belgií 7:29) začaly holky plnit velice dobře úkol aktivní obrany. Předvedená hra byla skvělým začátkem povedeného turnaje. Belgie v tomto zápase hrála soustředěně a snad nejlépe z celého turnaje. V druhém utkání holky jednoznačně vyvedly z míry Rakousko svou nátlakovou obranou a zvítězily 26:5.

Průběh tohoto utkání nabýval na významu až sledováním dalších zápasů Rakouska, protože nejvíc problémů mělo Rakousko právě s naší obranou.

Dále Češky čekalo Holandsko, které před tím porazilo Belgii 32:15. V první polovině zápasu ale naše reprezentace neudělala snad jedinou chybu, naopak donutila soupeřky stále více chybovat. Jejich nervózní hra již nedokázala dostatečně zareagovat na předvedenou fantastickou a jistou hru Češek a výsledek 26:12 je toho důkazem.

Touto výhrou se uvolnila velká týmová energie, která vydržela až do konce turnaje a možná ještě dál. V dalším zápase holky jednoznačně, a opět nátlakovou obranou, porazily Finsko 32:7, což byla povedená tečka za prvním dnem, ve kterém se naše hráčky každým zápasem zlepšovaly. "Hráčkou dne" byla Petra Vacková, která skvěle zapracovala na svém herním sebevědomí.

Druhý den byl povedený i přesto, že v žádném zápase jsme, ač těsně, nedokázali vyhrát. Nejdříve "klasická" prohra s Německem 7:24 (s Německem jsme letos hráli již 6x), kde na úvod dne hráčkám moc nevoněla tvrdá hra soupeře.

Na tomto zápase bylo pozitivní, že holky stále hledaly, jak by to mohlo fungovat. Následoval lehce rozpačitý začátek se Švédskem, které použilo taktiku Německa v podobě intenzivní kontaktní hry.

Navzdory celkové prohře 5:17 druhý poločas holky vyhrály a odstartovaly touhu se porvat o co nejlepší umístění v turnaji. V základní části ČR nakonec skončila třetí díky bonusovým bodům za Německem a Belgií, a před Švédskem, což nás posunulo do semifinále s Belgií.

Semifinále česká reprezentace těsně prohrála, kdy při skóre 12:10 pro Belgii na konci utkání se náš útok bohužel nezdařil a z protiútoku jsme dostali od účastníka Grand Prix ještě jednu pětku.

WP_20180422_09_50_26_Pro.jpg

Konečné skóre bylo tedy 10:17. V boji o třetí místo nás čekalo Německo, které svůj boj o finále prohrálo 12:19 se Švédskem. Do zápasu jsme změnili taktiku a snažili se dělat co nejvíc přihrávek v kontaktu a co nejméně rucků, což holky splnily do puntíku.

Po krásném boji svítilo skóre ve čtrnácté minutě 10:10. Bohužel se štěstí přiklonilo na stranu Německa a nakonec v patnácté minutě jsme inkasovali pětku na konečné skóre 10:15. Německý trenér z Jižní Afriky českým reprezentantkám vysekl poklonu jak hrály a zlepšovaly se každou minutu.

Škoda, že se nemohla do bojů o umístění zapojit Pavlína Čuprová, kterou nepustil do hry protokol na kontrolu otřesu mozku. Hráčka byla naprosto v pořádku, ale než bychom dojeli do nemocnice pro podepsaný kontrolní protokol, už by bylo stejně po zápase. Druhý den byla "hráčkou dne" vyhlášena Lucie Oupicová, za svojí předvedenou hru. "Hráčkou turnaje" byl naopak vyhlášen celý tým, jiná volba totiž nebyla. Chtěl bych moc poděkovat holkám za jejich přístup, předvedenou hru a skvělý turnaj. A díky taky patří zbytku realizačnímu týmu. Těším se na další super zápasy. Trenér