13.04.2018 – INFORMACE Z KLUBOVÉHO RAGBY

Další povedené vydání PYRFu

HODNOCENÍ TURNAJE PYRF – jaro 2018

V termínu 5. - 7.dubna se v Praze konal již pátý ročník velkého mládežnického ragbyového turnaje Prague Youth Rugby Festival (PYRF). Celý Festival začínal již ve čtvrtek 5.dubna příjezdem zahraničních účastníků. Již čtvrtek a zejména pátek využilo mnoho našich hostů k tréninkům a neoficiálním utkáním s pražskými kluby. Oficiální program pak začal v pátek večer zahajovacím ceremoniálem Festivalu v pražských Petrovicích. Soutěžní část Festivalu se pak odehrála v sobotu 7.dubna. Na osmi hřištích pěti klubů se odehrávaly tuhé boje hned v sedmi kategoriích od U8 až po U18. Na turnaji hrálo více než 1500 hráček a hráčů rozdělených do 117 týmů ze 34 klubů devíti zemí Evropy. Úplně poprvé v historii PYRFu jsme měli možnost uvítat týmy z Polska, Moldávie a Švédska. Tím se rozrostl počet zemí, které se kdy zúčastnily tohoto Festivalu na neuvěřitelných 19. Tímto rozsahem se jedná o největší domácí turnaj a pravděpodobně i největší turnaj svého druhu v celé střední Evropě. Celkem bylo odehráno 405 zajímavých utkání.

Kategorie U8 odehrála svůj turnaj na hřišti RC Praga. Turnaj byl součástí Memoriálu Jana Kudrny. Turnaje se zúčastnilo celkem 21 týmů, z toho byly dva týmy z Německa. Celkem bylo odehráno 90 utkání této kategorie. Vítězem se stal velmi dobře připravený celek SC Frankfurt 1880 před týmy domácí Pragy a Říčan. Doprovodným programem byl i miniturnaj kategorie U6.

1PYRF.jpg

Kategorie U10 hrála na hlavním hřišti RC Tatra Smíchov. Zde již byla mezinárodní konkurence větší. Mezi 28 týmy se objevilo hned 7 zahraničních celků z Německa (2), Litvy (2), Rakouska, Ukrajiny a Polska. Po odehrání 96 napínavých utkání se z vítězství radoval celek RK Petrovice následovaný domácím výběrem Tatry a nadějemi Sparty.

41351421401_1e911b24f5_k-1.jpg

Kategorie U12 se odehrála na hřišti RK Petrovice a měla nejhojnější obsazení. Do turnaje se přihlásilo rovných 30 týmů, z čehož bylo 9 ze zahraničí konkrétně z Německa (4), Litvy (2), Polska, Rakouska a Moldávie. Odehráno bylo na třech hřištích celkem 122 utkání. Po vskutku těsných a vyrovnaných bojích zvítězil tým RC Mountfield Říčany A následovaný prvními výběry Tatry a domácích Petrovic.

IMG_3275-1.JPG

Kategorie U14 odehrála svůj turnaj v patnáctkovém ragby na dvou hřištích v Říčanech. Z patnácti týmů bylo hned 8 zahraničních z toho po dvou z Německa, Litvy a Rakouska, jeden z Ukrajiny a jeden z Polska. Vítězství obhájil domácí celek RC Mountfield Říčany. Na druhém místě se umístil výběr Slavie a na třetím pak celek Tatry Smíchov.

71672c2d-6369-4e2c-b7d8-a2c23d24d8b5-1.JPG

Kategorie U16 hrála sedmičkovou verzi ragby na hřištích RC Sparty Praha. Z dvanácti týmů hrálo na turnaji sedm zahraničních. Po dvou z Německa a Rakouska a po jednom z Moldávie, Litvy a Slovinska. I zde byl nejúspěšnější domácí celek RC Sparta Praha před druhými Říčany a třetím RGH z německého Heidelbergu.

PYRF -sparta-1.jpg

Také kategorie U18 hrála svůj sedmičkový turnaj na hřištích Sparty Praha. Do této kategorie se přihlásilo nejméně týmů a to jen šest. Mnoho českých klubů se v době, kdy se startuje juniorská liga rugby XV rozhodlo své hráče ještě navíc nepřetěžovat turnajem v sedmičkovém ragby. Také ze zahraničí dorazil jen jeden celek z Moldávie a jeden z Litvy. Vítězem této kategorie se stal celek RC Bystrc z Brna před Tatrou Smíchov. Třetí místo získal právě moldavský celek A.O.R.C. Ciorescu Rugby.

RCB - PYRF-1.jpg

Součástí tohoto festivalu byl již tradičně i ryze dívčí turnaj hráček do 17 let. Tento turnaj byl již součástí nově vzniklé soutěže „Poháru dívek U17". Tři výběry z ČR doplnily v turnaji hráčky Stade Rugby z Vídně a výběr až ze švédského Stockholmu. Po odehraných 15 utkáních na druhém hřišti Tatry se z vítězství radoval celek Čechy I tvořený hráčkami Petrovic, Českých Budějovic a Říčan následovaný celkem Čechy II. Třetí skončily dívky z klubu Stade Rugby Vienna.

PYRF holky-1.jpg

Kompletní výsledkový servis naleznete zde:

https://pyrf.webnode.cz/

Navíc videa z některých utkání PYRFU jsou ke zhlédnutí na youtube:

https://www.youtube.com/results?search_query=PYRF+...

Na všech hřištích byla odehrána utkání dle předem zveřejněných rozpisů. Ohlasy z našich, ale zejména zahraničních, klubů jsou veskrze výborné. O velmi dobrý průběh celého festivalu se zasloužilo mnoho činovníků a bezpočet dobrovolníků nejen ze zakládajících klubů Festivalu PYRF tedy z Říčan, Tatry Smíchov a Petrovic, ale také z přidružených klubů ze Sparty a Pragy. Velkou měrou se na úspěchu turnaje podílel také kolektiv pracovníků firmy Estec Viktora Hlaváče. Velké poděkování patří také všem rozhodčím ať již ze Sboru rozhodčích, či z okruhu rozhodčích MINI rugby tak také rozhodčím laikům. Celý Festival vzbudil tak zasloužený obdiv nejen u nás, ale i v Evropě.

IMG_3284-1.JPG

Festival PYRF byl však v této formě naposledy. Z rozhodnutí zakladatelů PYRFu, tedy zakládajících členů z RC Mountfield Říčany, RC Tatra Smíchov a RK Petrovice, nadále budou sedmičkové soutěže kategorií U14,U16 a U18 odehrávány v jiných termínech, než soutěže přípravek a žáků, tak aby lépe zapadaly do sportovního kalendáře ČSRU. Na další PYRF se tedy můžeme těšit již letos, kdy se budou právě soutěže v sedmičkovém ragby starších žáků, dorostenců a dorostenek odehrávat 15. – 17. června se zahraniční účastní v rámci běžných soutěží ČSRU. Podzimní část PYRFu pak proběhne v termínu 19. – 21. října již jen v kategoriích přípravek a žáků a v sedmičkové verzi kategorie dorostenek.

OP, DB