26.03.2018 – REPREZENTACE ŽEN 7S

Soustředění ženské sedmičkové reprezentace Ostrava/Polsko


10. a 11.března 2018 proběhlo soustředění reprezentace žen v sedmičkovém ragby. Cílem soustředění bylo zahájit dlouhodobou spolupráci s německou reprezentací, která loni postoupila do Grand Prix. Dalším cílem bylo získávání co nejvíce informací o herních zvyklostech, dovednostech, schopnostech a slabinách jednotlivých hráček. V sobotu jsme měli v plánu dvě tréninkové jednotky v Ostravě. Na odpolední trénink se k nám připojily dívky z reprezentace U18. Propojit více obě reprezentace byl také jeden z našich cílů. V neděli jsme pak společně odjeli do Polska do města Ruda Śląska, kde jsme odehráli čtyři přípravná utkání s německou reprezentací.

Soustředění se účastnily tyto hráčky: Šárka Žižková, Anežka Sládková, Lucie Oupicová, Petra Vacková, Daniela Ferugová, Kateřina Nováková, Lucie Svobodová, Kateřina Daníčková, Pavlína Čuprová, Aneta Šmejdová, Michaela Švecová, Jana Nedvídková, Michaela Borovská. Za RT Vít Chalupa, Zuzana Steppanová, Honza Maštera, Barbora Zimová. Nominace byla velice jednoduchá. 16 míst volných pro 11 hráček a 2 juniorky. Ostatní buď trápí zranění nebo se soustředí na školu. Některé hráčky bohužel nemohly tak pružně reagovat na změnu termínu soustředění (museli jsme se přizpůsobit termínu německé reprezentace).

Každá hráčka dostala před nedělí své ohodnocení a cíle na co se zaměřit. V oblasti herních a individuálních plánů je od začátku kladen důraz, aby hráčky hledaly svoje řešení. Zaměřujeme se na to, jak má naše hra efekt na soupeře, konkrétně abychom vnucovali hru soupeři. Co jsem zatím stihl zjistit z kempů, tak převládá snaha hráček dodržet systém a hodně spolupracovat dohromady. To vše se bohužel ve velké míře děje před obranou a jejich pohledná hra nemá velký efekt na strach bránících hráček. Proto pro zápasy s Německem bylo pouze pár pokynů; v obraně za každou cenu udržet dynamický blok a nedovolit Němkám projít skrz, v útoku byl kladen důraz na individuální průnik (hledání x-faktorů a magnetů). Dále jsme ověřovali, zda jsme schopní hrát systém od autu k autu.

Odehráli jsme čtyři kvalitní utkání. S každým zápasem se holky zlepšovaly. Nedávali jsme důraz na výsledek, ale pro pořádek: všechny utkání jsme prohráli přibližně 12:24. Ve dvou posledních utkáních jsme mohli utkání otočit, což se nepovedlo a naopak jsme v závěru obdrželi pětku. Přes množství našich nevynucených chyb se německá reprezentace strachovala o výsledek a holky se snažily v dalších zápasech těchto chyb vyvarovat. Soupeř měl ale hodně turnoverů, my nedokázali v obraně udržet blok a tím jsme Němkám ukazovali cestu kudy mají útočit. Hodně jsme měnili sestavu a hodně jsme střídali a holky zaslouží velikou pochvalu za předvedenou hru a za jejich přístup. Lucie Oupicová bohužel nemohla z důvodu nemoci do zápasů nastoupit a Pavla Čuprová se v prvním utkání zranila (otřes mozku).

Chválím všechny hráčky, ale závěrem bych rád pochválil jmenovitě Anežku Sládkovou, kterou mimochodem chválil i trenér Německa. Je úžasné sledovat její dovednosti a schopnosti. Dále pochvala patří Petře Vackové, která měla pouze jeden úkol - pracovat na svém herním sebevědomí. Zvládla to skvěle a já vím, že je v ní mnohem mnohem víc. Poslední jméno pro pochvalu jsem si vybral Barbie (Kateřina Daníčková). Jí moc prospívá, že není ve hře tolik svázaná systémem a podle mě si to začíná pořádně užívat.

Vítek Chalupa, trenér