07.03.2018 – INFORMACE Z KLUBOVÉHO RAGBY

ZÁPASY HOLKY vs HOLKY NOVINKOU VE ZBUZANECH

O tomto víkendu se uskutečnil již tradiční zimní ragbyový turnaj kategorií U6 – U12 v kryté hale v Praze ve Zbuzanech. Úplnou novinkou se staly ryze dívčí zápasy, které se odehrály vždy po skončení chlapeckých bloků.

Dívky kategorií U6, U8, U10 a U12 nejprve odehrály několik zápasů ve smíšených týmech s chlapci a na konec je čekal jeden zápas ryze dívčí. Některé kluby dokázaly složit čistě klubový dívčí tým, v některých týmech byly dívky seskládány z více klubů. Výsledky se neřešily. Domovské kluby malých ragbistek zapojených do tohoto projektu byly následující: RUGBY BABICE, RK PETROVICE, RC TATRA SMÍCHOV, RC PRAGA PRAHA, RC MOUNTFIELD ŘÍČANY, RC PLZEŇ a RC SLAVIA PRAHA

„ Beru to jako první vlaštovku pro budoucnost českého ženského ragby. S tímto nápadem jsem vystoupil na konferenci ženského ragby v prosinci minulého roku s tím, že se ujmu i jeho realizace. Pokud nechceme, aby nám do dívčích kategorií U14 a U16 prošel jenom zlomek dívek, které se v dětství ragby zabývají v chlapeckých týmech, je nezbytné budovat dívčí ragbyovou komunitu již od útlého věku. Dívčí zápasy jsou první level. Tím dalším jsou dívčí turnaje, ke kterým je cesta dlouhá, ale jsem si jist, že se to podaří.

Poprvé nebyly tyto zápasy organizovány impulsivně až na hřišti, ale předcházela jim telefonická domluva se všemi trenéry. Vycházím z databáze, kterou jsem si za tímto účelem vytvořil a kluby, které své dívky do této databáze nahlásily, budou oslovovány i pro další turnaje. Kluby, které mi své hráčky nenahlásily, byť je mají, nemůžou s jejich účastí počítat. Toto je jediná cesta k tomu, aby vše probíhalo organizačně bez větších problémů. Není žádný problém dívky do databáze kdykoliv dohlásit.

Závěrem bych chtěl poděkovat pořadateli zbuzanského turnaje Tomášovi Kohoutovi z RUGBY CLUBU MOUNTFIELD ŘÍČANY, že nám umožnil tyto dívčí zápasy zařadit do časově velice napjatého celodenního programu turnaje. ", zhodnotil novinku Josef Bláha, člen KOMISE ŽENSKÉHO RAGBY A KOMISE MLÁDEŽE ČSRU.