22.11.2017 – REPRE POLICIE

Ragbyový tým Policie ČR hrál poprvé v Paříži


Na jaře tohoto roku se v Olymp Centru sportu Ministersva vnitra uskutečnilo historicky první otevřené Mistrovství ČR policistů a hasičů v sedmičkovém ragby. Tohoto turnaje se zúčastnily týmy pražských a jihomoravských policistů, pražských hasičů a ze zahraničních hostů na tomto turnaji hráli hasiči z Jižního Walesu a policisté z francouzského Val-de-Marne, což je milionový region jihovýchodně sousedící s Paříží.

A právě tito francouzští kolegové pozvali české policisty do Paříže na premiérové utkání v patnáctkovém ragby. Slovo dalo slovo a zápas byl domluven na listopad 2017 v Paříži. Začal se tvořit tým a v den odletu stálo na ruzyňském letišti dvaadvacet hráčů připravených bojovat v českých dresech, které policistům zapůjčila ČSRU, proti daleko zkušenějšímu soupeři. Tým tvořili policisté z Prahy, Brna a z ochranné služby. Tým posílilo několik pražských hasičů.

V Paříži na nás čekalo veliké překvapení. Na hřišti, kde jsme měli hrát, před námi trénovali All Blacks. Po svém tréninku s námi ochotně fotili a pro všechny z nás to byly nezapomenutelné okamžiky.

police_rugby_01.jpeg

Pak už přišla řada na nás. V 17 hodin zazněl zvuk píšťalky a pro české policisty začala nová éra policejního sportu. Soupeř na nás vletěl a v prvních minutách nás dostal pod tlak. Od desáté minuty se hra vyrovnala, a postupně jsme zjišťovali, kde jsou naše silné stránky. Do poločasu jsme již hráli se soupeřem vyrovnaně a do druhé půle jsme vstupovali se ztrátou jen několika bodů. Rojem jsme se prosazovali těžko, soupeř byl v rojové hře velmi kompaktní, ale poctivou obranou se rojníkům dařilo držet Francouze na uzdě.

Skvělou hru začali ukazovat naši rychlí útočníci. Několika úniky po křídlech se nám podařilo skórovat a ještě před koncem jsme vedli o pět bodů. Pár našich zaváhání v závěru přineslo bohužel soupeři body, a když rozhodčí zápas ukončil, svítilo na ukazateli skóre 35:35. Myslím, že v podobný výsledek jsme snad ani nedoufali. Byla to pro náš tým skvělá premiéra. Za silné stránky naší hry lze označit hru útoku a nasazení celého týmu v obraně. Důležité také bylo, že se při zápase nikdo vážně nezranil.

police_rugby_04.jpeg

Nevynechali jsme ani společný „třetí poločas", který kolegové připravili v útulném prostředí restaurace přímo pod pařížským mrakodrapem Montparnasse. V rámci tohoto večera byla našim soupeřům předána plaketa, kterou, u příležitosti premiérového zápasu ragbyové reprezentace Policie ČR, věnoval policejní prezident, genmjr. Tomáš Tuhý.

V sobotu jsme byli pozváni na exkurzi do sídla francouzské protiteroristické jednotky RAID. Odpoledne následovala prohlídka historického justičního paláce, dokonce s výstupem na střechy vedle katedrály Notre Dame a pak přišel vrchol sobotního dne, zápas Francie proti Novému Zélandu na vyprodaném Stade de France. Když 80000 lidí zpívá Marseillaisu, je to opravdu silný zážitek.

S jistotou lze říci, že do rodiny českých policejních sportů přibyl nový člen a to ragby, které je, zejména ve Francii a v zemích bývalého Commonwealthu, s policií a hasiči silně spjato. Na rok 2018 se připravují tři policejní ragbyové akce, první z nich 13.4.2018 opět turnaj v sedmičkách na Markétě. Pevně věříme, že se vše, s pomocí Olymp Centra sportu MV, Policie ČR, Unitopu ČR a ČSRU, podaří realizovat.

police_rugby_02.jpeg

Účastníci: Ondřej Loučka, Michal Liška, Jan Vojanec, Radoslav Kliner, Marek Nesporý, Pavel Vilímek, Lukáš Pikal, Přemysl Kojala, Václav Kratochvíl, Martin Heinz, Martin Drkal, Radovan Boško, Martin Kuchár (všichni Policie ČR), Zdeněk Zatloukal, Petr Mark (Městská Policie), Jan Lédl, Jiří Turček, Jakub Turek, Matěj Moša, (hasiči), Jan Macháček, Petr Havlíček, Mirko Zemanovič, Otakar Hejmala (doprovod)

Ondřej Loučka
Pohotovostní motorizovaná jednotka Praha
Hráč RC Tatra Smíchov