13.11.2017 – DUKLA RUGBY

Keňa vítězí, Dukla čvrtá


To byl turnaj. Český výběr se utkal s absolutní světovou špičkou. A k tomu na druhém konci světa, v jihozápadní Africe.

O utkáních prvního hracího dne jsme již na tomto webu psali, pojďme si nyní stručně popsat výkony Dukly v druhém hracím dni.

Posledním soupeřem ve skupině bylo Lesotho. Celé utkání se neslo ve znamení jednoznačné převahy Dukláků a vývoj hry nemohl ovlivnit ani dílčí úspěch hráčů Lesotha na konci prvního poločasu, když položením ukončili toto dějství za stavu 14-5. V druhém poločase přidal náš tým dalších dvacet bodů a umístil se v tabulce skupiny na druhém místě za namibiskou akademií. Dalším soupeřem se po souboji těžkých vah ve druhé skupině, výběru Jižní Afriky a reprezentaci Keni, stali Jihoafričané, kteří Keňany v souboji o vítězství ve skupině, tudíž o právo postavit se týmu Dukly, v samém závěru těsně přetlačili.

Dukla-Lesotho 34-5 (14-5)

Sestava Dukly: Kučera, Froněk, Stárka, Samet, Šimák, Jacobs, Pretorius.

Střídali: Berounský, Cimprich, Fick, De Wet, Fortuin.

Pětky: Pretorius 2, Fortuin 2, Froněk, De Wet. KPP: Pretorius 2.


Zápas proti SA Selects, kteří v předchozím utkání zdolali Keňu 24-21, byl odměnou pro naše hráče. Postavit se proti jednomu z nejsilněších týmů světa byla pro výběr plný mladíků obrovská příležitost ukázat své kvality, potenciál i charakter. Výkon i výsledek zápasu hovoří jasně o tom, že před nimi leží velká rugbyová budoucnost. V prvním poločase udělali Dukláci dvě hrubé chyby, které soupeř bez milosti potrestal, druhý poločas ale přinesl oboustranně atraktivní a energií nabité ragby. Dukla dvakrát proti jihoafrickým profesionálním hvězdám položila. A Dukla uhrála ve druhém poločase nerozhodný výsledek 10-10!

Dukla-SA selects 10-22 (0-12)

Sestava Dukly: Berounský, Cimprich, Šimák, Fick, De Wet, Fortuin, Pretorius.

Střídali: Kučera, Froněk, Stárka, Samet, Jacobs.

Pětky: De Wet, Stárka.


Poslední ukání o třetí místo v turnaji přivedlo k sobě staré známé a Dukláci uzavřeli své působení na hřišti ve Swakopmundu proti svému úvodnímu přemožiteli z namibijské akademie. Zápas začala Dukla výtečně, vedla 12-0 po čtyřech minutách hry, ale postupem času jakoby se do hry dostaly některé nešvary z prvního vzájemného zápasu. Množství chyb žlutočervených dostalo na koně mladíky z Namibie, následně situaci ještě více zkomplikovala žlutá karta. Skóre se otočilo na 12-21. V závěru Dukláci tlačili a rvali se o zvrat nepříznivého skóre, ale na víc než jednu neprokopnutou pětku už to nestačilo.

Dukla-Namibie akademie 17-21 (12-7)

Sestava Dukly: Berounský, Cimprich, Šimák, Fick, De Wet, Fortuin, Pretorius.

Střídali: Kučera, Froněk, Stárka, Samet, Jacobs.

Pětky: Pretorius, Cimprich, Jacobs. KPP: Pretorius.

ŽK: De Wet.


Čtvrté místo bylo pro hráče i realizační tým bezprostředně po závěrečném utkání zklamáním, ale celkový obraz účinkování týmu na turnaji byl jednoznačně kladný. Čtvrté místo z deseti týmů, z nichž několik patří k absolutní světové špičce. Organizovanost týmu, vystupování, týmový duch, sebevědomé individuální výkony. Dukla si zasloužila velký potlesk a toho se jí také na stadionu v městě mezi mořem a pouští vrchovatě dostalo.

A kdo si odvezl vítězství? Keňané přetlačili ve finále SA selects 19-12 a zaslouženě v turnaji triumfovali. Za zmínku stojí třeba jejich vítězství ve skupině nad profesionálním jihoafrickým týmem Blue Bulls 49-0.


PCh, www.rugbyunion.cz, 13.11.2017