27.10.2017 – SPORTOVNÍ ÚSEK INFORMUJE

Okénko sportovního úseku č. 10

23. října – 29. října 2017

Všechna přátelská utkání a tréninky jsou nyní minulostí.

Skutečný zápas je na řadě v sobotu 28. října proti Polsku.

Česká republika postoupila do European Trophy a debutuje zápasem proti polské straně.

Do přípravy k tomuto zápasu jsme dali hodně a trénovali jsme dohromady téměř 3 měsíce.

1.Z jednacích místností

V neděli jsme měli setkání s World Rugby, abychom probrali vše ohledně českého ragby.

Rádi bychom World Rugby poděkovali za návštěvu a plodné setkání.

Dalším důležitým setkáním tohoto týdne bylo setkání komise mládeže, které šlo ve stopách komise ženského ragby a trvalo déle než 3 hodiny.

2.Trénink národního týmu

Pro utkání s Polskem byli nominováni tito hráči:

15) Petr Čížek
14) Martin Cimprich
13) Aleš Stejskal
12) Karel Berounský
11) Daiel Stárka
10) Jan Kučera
9) Marek Šimák
8) Marek Loutocký
7) James Faktor
6) Vojtěch Havel (c)
5) Jirka Frank
4) Dan Hošek
3) Pavel Štastný
2) Matouš Hodek
1) Emilio Caldaroni
16) Anthony Kent
17) Vojtěch Mára
18) Martin Havlíček
19) Robert Trefný
20) Michal Križánek
21) Albert Fronek
22) Dali Samet
23) Pavel Pytela

Na tréninku jsme tento týden přivítali Petra Čížka, Anthonyho Kenta a Marka Loutockého. Petr přinesl do útoku hodně zkušeností. Anthony hrál na Novém Zélandu a Marek ve Francii.

Také Daniel Stárka zažije svůj debut. V 19 letech nastoupí poprvé v reprezentačním utkání na pozici křídla. Dalšímu křídlu Martinovi Cimprichovi je teprve 18!

Střídající mlýnovka, Albert Froněk, je také teprve 18tiletý. Máme tedy v sestavě mnoho mladých hráčů.

Přejeme našim hráčům vše nejlepší a doufáme, že se na velké scéně dobře uvedou.

3.Dukla

Díky všem zahřívacím zápasům a těžkému utkání proti jihoafrickým Supa Barbarians, které máme za sebou, jsme připraveni na první mezinárodní utkání proti Polsku.

Všichni hráči jsou velmi dobré psychicky i fyzicky připraveni.

Wellness:

Během zápasu jsme schytali pár ran a následující hráči mají zranění:

Michal Schlanger – utržený biceps

Jan Čížek – otřes mozku

Michal Průša - pohmožděná žebra

Pavel Šťastný – během týdne měl chřipku, ale na víkend by měl být připraven

Tréninkové zatížení

Tréninkové zatížení jsme přizpůsobili náročnému předchozímu týdnu, ale měli jsme dostatek tréninku, abychom byli připraveni na sobotní utkání.

Tělocvična:

Hráči byli tento týden v tělocvičně 3x a dělali lehké "kruháče". Je skvělé, že před 3 měsíci jsme začínali na Tatře se 7 kluky a tento týden jsme měli 21 plně trénujících hráčů v tělocvičně Dukly. S takovýmto základem se české ragby může dostat do skvělých výšin.

Trénink na hřišti

Tento týden jsme neměli s Duklou trénink na hřišti, vzhledem k tréninku národního týmu v pondělí, úterý a ve čtvrtek a sobotnímu utkání s Polskem.

Celý report z Dukly bude následovat na konci měsíce se zpětnou vazbou zaměřenou na tréninkové zatížení, wellness a docházku.

4.Klubové ragby

Velký zápas víkendu je finále Poháru Čech mezi Mariánskými Hory a RA Olympem. Utkání se hraje v Ostravě.

Těším se na zápas a doufám, že oba týmy budou mít tu správnou podporu.

5.Rozhodčí

Hodně štěstí Jarovi Bednaříkovi, který bude pískat finále Poháru Čech/Moravy.

Níže je k nahlédnutí nominace rozhodčích na následující víkend 28. – 29. 10.:

Sobota 28. 10.

Muži XV – ME

Česko – Polsko Markéta 14,00 Iordachescu (RO) –Petrescu (RO), Bodea (RO) ; 4R Zachariev, 5R Kohout M.

1. Liga Pohár - Čechy

29. RC Přelouč – RC Karlovy Vary 14,00 Váňa

Neděle 29. 10.

1. Liga Pohár – Čechy/Morava Finále

Mariánské Hory – RA Olymp Praha 11,00 Bednařík J. – Žilka, Sittek L.

1. Liga Pohár - Čechy

33. RK Petrovice – RC Slavia Praha B 15,30 v Edenu Mendes

Muži XV

RC Praga Praha – Slovensko 13,00 Heřman

Ženy XV

Petrovice – Spatrie ?? Zachariev

Vydra – Tahrany 14,00 Dragon Kohout V.

Hodně štěstí všem rozhodčím zapojených do všech utkáních o tomto víkendu.

6.Mládežnické ragby

Mládežnické ragby prožilo jeden ze svých celoročních vrcholů v podobě největšího domácícho turnaje a teď nabírá síly na další domácí setkání. PYRF proběhl i přes jeho dvoudenní program a náročné klimatické podmínky naprosto skvěle. Byla k vidění spousta úžasných bojů od těch nejmenších až po 7s v U16 a U18, a také hlasitá podpora účastníků turnaje během zápasu mužské reprezentace s SA Barbarians. Proto všem, kdo se o tuto neuvěřitelnou porci výborné organizační práce zasloužili patří obrovský dík a uznání, které posíláme i do pořadatelských klubů Pragy, Tatry, Říčan, Sparty a Petrovic a přejeme vám, ať se vaše hřiště, které dostaly pořádně zabrat, dají zase brzy do pořádku.

Kategorie U16 a U18 mají na programu reprezentační srazy, obě kategorie se mají rozhodně na co připravovat a těšit: U18 čeká velká výzva v podobě listopadového test matche s Rumunskem a U16 se chystá také v listopadu s největší pravděpodobností na zkušenou do Francie. V kategorii U14 proběhne tento víkend ve znamení dalšího kola obou stupňů soutěže, jak té celostátní Poháru XIII, tak i oblastních Trofejí, České a Moravské.

Dragon pohostí celou Moravu na svém hřišti v kategorii U12 a níže, v Čechách se U12 vydá na nedělní výlet do Plzně, U10 bude řádit také v neděli na Iuridice a ty nejmenší největší naděje si jistě užijí parádní neděli na Tatrovce.

Sešla se také komise mládeže ve složení Ota Petrášek, Tomáš Kohout, Mirek Fuchs, Karel Berounský, Pepa Bláha, Linda Vrátníčková, Jan Macháček a Dan Beneš, aby vyhodnotila dosavadní dění v nově nastavených soutěžích a zabývala se nastavením soutěží pro jaro a také směrem, kterým by se mělo ubírat myšlení celého mládežnického ragby. Tedy upřednostněním dlouhodobého rozvoje hráčů a spolupráce napříč kluby před krátkodobou snahou o okamžité výsledky.

7.Ženské ragby

Podobně je na tom i ženské ragby, které prožilo velkolepý víkend a další takový, co se tentokrát domácích soutěží týče právě přichází. Vraťme se ale ještě na chvilku na Markétu, kde se národní tým XV postavil výběru armády ze země, jehož reprezentace spolehlivě patří do TOP 3 na světě, a to, jak přijal tuto výzvu a sehrál se svým soupeřem naprosto vyrovnanou partii nám jasně potvrdilo, jak obrovský potenciál má tento nově poskládaný tým a že na něj můžeme být všichni u nás hrdí. Vždyť hned 11 hráček získalo svůj první „cap" , čest nastoupit za národní tým v oficiálním zápase.

Tým si také získal obrovský respekt a uznání u jednoho jeho zbrusu nového „příznivce" Jasona Lewise, bývalého dlouholetého trenéra waleského týmu žen XV, který zápas zhlédl při své pracovní návštěvě Prahy jako současný manažer World Rugby pro Evropu a vyzdvihoval jak individuální schopnosti Kateřiny Novákové, Petry Křiklánové a Anežky Sládkové, tak i skvělý rys celého týmu adaptovat se a nerozhodovat se čistě jen podle pozic, ale situačně podle dění na hřišti.

Na domácím soutěžních poli se však tento víkend chystají rovněž velké věci, protože se střetnou týmy, jež spolu sousedí v tabulce a vše tak směřuje k vyrovnaným a dramatickým bojům o co nejvýhodnější pozice pro play off.

Závěr

Do toho čeští bojovníci, udělejte nás hrdí!

Phil Pretorius