26.10.2017 – INFORMACE Z KLUBOVÉHO RAGBY

Velký ragbyový víkend ve znamení PYRFu

PYRF podzim 2017

O uplynulém víkendu se odehrál další ročník největšího tuzemského ragbyového mezinárodního mládežnického turnaje PYRF (Prague Youth Rugby Festival). První ročník tohoto festivalu se odehrál v roce 2014, kdy se k pořádání takto velké akce spojily kluby RC Tatra Smíchov, RC Mountfield Říčany a RK Petrovice. V začátku se turnaj odehrával jen v kategoriích přípravek a žáků, v dalších ročnících se rozšířil i o kategorie dorostenecké ve variantě sedmičkového ragby. Do týmu pořadatelů se tak zapojila i RC Sparta Praha. Dále se na tomto festivalu hrají již druhým rokem ryze dívčí soutěže v sedmičkovém ragby dorostenek. Nyní v podzimním ročníku se do pořadatelství turnaje zapojil i další pražský klub RC Praga. Festival se pořádá každoročně dvakrát, a to vždy na jaře kolem Velikonoc, podzimní část turnaje se hrává obvykle v druhé polovině října.

Podzimní část turnaje byla s výjimkou kategorie U8 rozdělena mimořádně do obou víkendových dnů, kvůli sobotnímu utkání reprezentačního výběru ČR proti jihoafrickým Barbarům. Toto rozdělení tak kladlo na pořadatele mnohem větší jak finanční tak i organizační nároky. Dlužno dodat, že i v nepříznivém nedělním počasí se všichni pořadatelství zhostili se ctí a na jedničku.

PYRF4.jpg

Festival měl výborné obsazení s kompletní domácí špičkou a velkou a různorodou mezinárodní účastí. V této souvislosti patří velké poděkování Viktoru Hlaváčovi, který se již několik let neúnavně snaží dostat na PYRF týmy ze zahraničí a tím zvýšit festivalu reputaci. Celkem se v různých kategoriích na festival dostavily týmy ze 17 zahraničních klubů a regionálních výběrů z osmi evropských zemí. Z Německa dorazily nejen klubové týmy ESSV Erfurt (U10), HRK Heidelberger Ruderklub 1872 (U12, U14 a U16), RK Heusenstamm (U12 a U14), SC Neuenheim (U12,U14 a U16), Rugby Cricket Dresden (U12), a Erfurt Oaks (girls U17), ale také i regionální výběry spolkových zemí Niedersachsiches Rugby Verband (U16 a U18) a Rugby Verband Brandenburg (U16). Z Litvy se festivalu účastnily týmy RK Klaipedos Kovas (U14) a Vilnius Rugby Academy (U16), z Lotyšska tým RFC Livonia (U12), z Rakouska celky Stade Rugby Vienna (U16 a girls U17), z Ruska z Petrohradu regionální výběr National Team of St. Petersburg (U12) a klubový celek RK Storm (U14) a z Chorvatska oblastní výběr ze Zagrebu Zagrebački Ragbi Savez (U14 a U16). Pravděpodobně poprvé se v České republice objevily i mládežnické týmy ze skandinávských zemí. Z Dánska dorazila početná skupina kombinovaných týmů RK Speed and CSR (U12, U14, U16 a U18) a dokonce až z dalekého Norska se zúčastnily týmy klubu RC Sandviken (U18 a girls U17). Zahraniční účast tak byla ohromující ve všech kategoriích. Pouze kategorie nejmladších se obešla bez účasti týmů ze zahraničí. Na jarní festival, který se plánuje na 7.dubna 2018 očekáváme dle zkušeností však ještě větší zájem zahraničních týmů a to tentokrát i do kategorie U8.

PYRF3.jpg

V kategorii U8, která se odehrála na hřišti RC Praga se festivalu zúčastnilo 15 týmů bohužel tentokrát jen z oblasti Čech, Odehrálo se celkem 50 napínavých utkání a vítězem se stali hráči RC Mountfield Říčany.

V kategorii U10 na Tatře Smíchov se zúčastnilo celkem 15 týmů z Čech, Moravy a Německa. Odehrálo se celkem 60 napínavých utkání a z vítězství se radovali hráči RK Petrovice.

Kategorie U12 se hraje v Petrovicích v podzimní verzi jako tradiční turnaj PICO Cup, jehož se letos datuje již 27.ročník. Turnaj byl již okořeněn nejen nejlepšími týmy z Čech a Moravy, ale také zahraničními týmy ze čtyř evropských zemí. Na náročném terénu (zvláště v neděli) si poměřilo síly celkem 21 týmů, které odehrály celkem 102 napínavých utkání. Vítězem PICO Cupu se již poosmé v řadě stal celek RC Mountfield Říčany.

Kategorie U14 se hrála v Říčanech a měla velké mezinárodní zastoupení. Ze 16 týmů bylo hned 9 zahraničních. Vítězství ale opět obhájili domácí ragbisté z RC Mountfield Říčany. V turnaji bylo odehráno 39 utkání.

PYRF5.jpg

Kategorie dorostenecké v sedmičkové verzi ragby hostila RC Sparta Praha.

V kategorii U16 se turnaje zúčastnilo 17 týmů, z čehož hned 8 bylo zahraničních. Po 72 utkáních se z vítězství radoval německý celek SC Neuenheim z Heidelbergu.

Kategorie U18 měla obsazení méně výrazné, chyběly i některé špičkové české týmy. Za účasti šesti týmů byl po odehraných 15 utkáních vyhlášen vítězem turnaje německý regionální výběr Niedersachsiches Rugby Verband.

Jak již bylo řečeno, podařilo se uspořádat i ryze dívčí turnaj v kategorii U17 – Girls U17. Z pěti celků, byly tři ze zahraničí a ty byly doplněny dvěma českými výběry. Odehráno bylo celkem 11 ryze dívčích utkání a nejlepší formu prokázal český výběr Czech Red Team.

Celkem se festivalu zúčastnilo ve všech kategoriích 95 různých týmů, odehrálo se celkem 349 utkání, odhadem hrálo na turnaji celkem 1200 hráček a hráčů ve věku od 6 do 18 let. Turnaj měl velmi dobrý ohlas a i přes všechny potíže spojené zejména s rozložením turnaje do dvou dnů a nepříznivým nedělením počasím se díky všem pořadatelům podařil regulérně odehrát a dokončit. Poděkování patří jistě všem, kdo se za bezproblémový chod festivalu PYRF zasloužili a jistě již se všichni těšíme na další ročník v dubnu 2018.

Ota Petrášek

Video z U10 pořádané na Tatře:


Zde naleznete kompletní pořadí turnaje:

PYRF2017_autumn_FINAL RANKING_oficial.pdf