29.09.2017 – INFORMACE Z KLUBOVÉHO RAGBY

Tento víkend láká na ORF a další kola nových mládežnických soutěží

Další víkend plný mládežnického ragby přichází, všechny soutěže od těch nejmenších po U18 jsou v plném proudu, proto se jim i zde budeme i zde snažit věnovat stále více pozornosti v pravidelných článcích.

V kategoriích U8 až U12 bude bezesporu pozornost všech upřena do Olomouce, kde nás čeká ORF, tedy Olomoucký ragbyový festival. Velkolepá událost nabídne hned 9 týmů z celé republiky v akci v kategorii U8 a shodně po 13 týmech v kategoriích U10 a U12. Na tento turnaj, jenž slibuje zajímavé srovnání mládežnického ragby v těchto velmi progresivních kategoriích, jste všichni olomouckými pořadateli srdečně zváni.

To starší kategorie od U14 po U18 se tento podzim utkávají ve zbrusu nově nastavených soutěžích. Změna odráží pozitivní fakt, že počet přihlášených týmů neustále roste a soutěže jsou proto vymyšleny ve snaze tento růst podpořit stejně jako potřebu kvalitních a vyrovnaných zápasů.

Proto si přihlášené týmy mohly v létě na základě komunikace s komisí mládeže zvolit stupeň soutěže co nejlépe vyhovující jejich stavu a potřebám a nastoupit tak v soutěži POHÁR XV (XIII u U14) – soutěž dobře připravených týmů schopných nastoupit v plném počtu dané kategorie, nebo POHÁR XII (X u U14) – soutěž dávající dalším týmům příležitost poskládat svůj vlastní tým ve sníženém počtu hráčů. Někde se pro tuto soutěž používá název TROPHY - trofej, aby byla jasně odlišena od POHÁRU XV.

Soutěže POHÁR XV a POHÁR XII ( u U14 POHÁR XIII a POHÁR X) budou již na podzim znát své vítěze a pro jarní Mistrovství republiky dostanou týmy novou možnost se přihlásit opět do dvou stupňů této soutěže.

Systém mládežnických soutěží tedy rozhodně zůstává podzim – jaro, logicky i z důvodu dělení kategorií na základě školního roku, jen organizace do dvou oddělených soutěží, POHÁRU na podzim a MISTROVSTVÍ REPUBLIKY na jaře dává týmům cennou příležitost reagovat na jejich současnou situaci a je – li potřeba, budovat a rozvíjet svůj tým postupně.

Nejpočetnější kategorie U14 v letošní sezóně představuje v soutěžních bojích hned 17 týmů, máme za sebou již 3 odehraná neúplná kola a soutěž čeká tento víkend přestávka a náhradní termín. Rozvojová soutěž v minimálně 10 hráčích je zde rozdělena oblastně a tak se v moravské skupině alespoň utká Havířov doma s Vyškovem v neděli od 11:00.

Také soutěž U16 odstartovala velice zostra, zde je Pohárová soutěž XV rozdělena dokonce na dvě skupiny pro ještě větší vyrovnanost zápasů, což se zatím s výjimkou matche Slavia – Petrovice (17:68) daří splnit, a po výsledcích Bystrc – Praga 10:20, Dragon – Sparta 22:31 a strhujícím duelu Říčany – Tatra 36:28, víkendový program láká na další dramata a kvalitní utkání:

V sobotu Tatra Smíchov přivítá v 16:30 Dragon Brno, Bystrc se vydá do Petrovic na výkop v 15:00, Říčany čeká střet s dalším silným pražským týmem v 10:30 na Spartě a Pragovka se utká se Slavií pro změnu až v neděli v 16:00. V POHÁRU XII se v očekávánem derby v Havířově od 15:00 střetnou místní hráči s kadety Ostravy – Mariánských hor.

Junioři odehrají stejně jako kadeti své 2. kolo, v tom prvním Říčany zvládly další vyrovnaný zápas s Tatrou 20:5, Bystrc si poradila se Slávií 14:5 a Dragon se Spartou 15:0, přičemž tento víkend se můžeme těšit na podobně vyrovnaná měření sil:

V soutěži POHÁR XII bude Havířov hostit Petrovice v sobotu 13:30 a v POHÁRU XV se celé kolo odehraje v ten samý den, kdy v prvním kole úspěšné brněnské týmy čekají souboje v Praze a to Bystrc na Tatře ve 15:00 a Dragon na Slavii o hodinu dříve. Sparta stejně jako v kadetech opět doma vyzve Říčany s výkopem v pravé poledne.

Těšíme se, že si z této pestré nabídky vyberete a svou přítomností podpoříte naše rozvíjející se mládežnické ragby.

ČSRU-struktura_mládežnických_soutěží.pdf