21.09.2017 – ŽENSKÉ KLUBOVÉ RAGBY

​Ohlédnutí za pohárem 7s žen 2017

Ohlédnutí za pohárem 7s žen 2017

Národní stadión na Markétě se stal uplynulý víkend svědkem závěrečného a rozhodujícího dějství Poháru 7s žen 2017.

Laťka, jak z hlediska organizace tak i kvality hry, byla po předchozích dvou dílech poháru v Sedlčanech a Brně nastavena opravdu vysoko, ale i tak se podařilo tomuto turnaji přinejmenším navázat na pestrou a snad i pro týmy atraktivní zářijovou sérii turnajů.

O zmiňované pestrosti série svědčí i fakt, že každý z turnajů nabídl hráčkám mírně odlišný hrací systém, a tak zatímco v Sedlčanech se hrálo K.O. vyřazovacím systémem, v Brně klasickým sedmičkovým stylem (zápasy ve skupině a poté play off), turnaj na Markétě představil 3 skupiny po třech týmech. Ty hned po úvodních dvou střetnutích rozřadily týmy do dalších tří o pořadí rozhodujících skupin po 3 týmech za účelem co nejvyrovnanějších zápasů, což se podle všeho osvědčilo, neboť právě zápasy finálových skupin se tím proměnily v pravý vrchol celého poháru.

Vždyť hned ve skupině bojující o 7. místo ukořistil další cenný skalp sympatický tým z Hradce Králové, který dokázal otočit match se Slávií a po poločase 0:14, třemi pětkami zvrátil průběh dramatického souboje na svou stranu, a přestože po prohře s týmem Severní Moravy a výhře Slavie nad tímto týmem skončil jen o skóre poslední, zanechal v průběhu celého Poháru skvělý dojem a velký příslib do budoucna.

Stejně tak i mimo soutěž hrající tým Severní Moravy, složený z perspektivních hráček Ostravy a Olomouce, představoval pro turnaj důležité oživení a prezentoval se velice sympatickým herním projevem. Vítězství ve skupině, kde rozhodoval každý bod, nakonec ukořistila Slavie, a bylo velmi potěšující, že tento tým dokázal překonat velkou marodku a vrátit se po absenci v Brně do poháru zpět.

Pokud jsme u progresivních týmů, nezbývá než pochválit Sedlčany, které ve skupině týmů z 2. míst, potvrdily svou vzestupnou tendenci a přehrály Přelouč. Tento tým však po dobu celého turnaje zdobila velká bojovnost a odolnost, díky níž jeho hráčky dokázaly celý seriál beze jediného vynechání absolvovat na kvalitním 6. místě.

Prostřední skupinu ovládla Sparta, které jen těsně unikl boj o medaile, a tak Sparťanky nenechaly nikoho na pochybách, že by jim slušela i skupina finálová.

V té se naplno rozhořely boje o konečné umístění mezi třemi top týmy celé soutěže a rozhodně bylo na co koukat. Pro favorizované Petrovice to rozhodně nebyla „procházka" za celkovým vítězstvím, vždyť Tatra i Říčany je dokázaly aktivní obranou a protiútoky trápit, ale v závěru zápasu se vždy naplno projevila schopnost mistrovského týmu, který během celého poháru prohrál jen jediný zápas s Donau Vídeň v Brně, udeřit v ten pravý čas a nakonec s přehledem dokráčet k celkovému vítezství.

Dramatičnost a strhující průběh však finálová skupina do sytosti vynahradila duelem o druhé místo mezi Tatrou a Říčany, tedy týmy s navlas stejným počtem bodů před turnajem. A stejně vyrovnaná byla i závěrečná bitva těchto dvou týmů, v níž se nakonec radovala Tatra, ale hrálo se krásné otevřené ragby z obou stran, týmy dělila jediná pětka s konverzí a poslední akce v podání Říčan skončila více než po minutu po čase těsně před brankovištěm Tatry..

Všechny týmy si tak zaslouží velké poděkování a uznání za zdárný průběh turnaje a celého Poháru. Celá soutěž teď bude vyhodnocena i na základě dlouhodobého pohledu a v kontextu s přechodem na 15kové okno, jemuž se zde budeme konkrétně věnovat hned v příštím článku.

Výsledky turnaje Markéta 160917+ celkové bodování Poháru 7 žen podzim 2017.pdf