12.05.2014 – REPREZENTACE ŽEN 7S

Ženy v Nancy sahaly po finále


Ženský sedmičkový tým o víkendu bojoval v metropoli Lotrinska, Nancy, na tradičním turnaji Stanislas Sevens. Turnaje se účastnilo 13 ženských týmů, největší zájem budil výběr Brazílie, země, která bude jako první hostit sedmičkové ragby na olympijských hrách.

Hned na začátku bojů ve skupině nás čekal velmi silný a zkušený soupeř, družstvo Gennevilliers, vítěz ročníku 2012 a finalista loňského ročníku turnaje. Zápas byl velmi vyrovnaný, přesto jsme jej nakonec vyhráli po zásluze 19-12, díky kompaktnímu výkonu. Velmi důležitou první pětku našeho týmu položila Pavlína Čuprová.

Ve druhém utkání proti místnímu výběru Lotrinska, naše dívky, jakmile začaly předvádět svou běhavou útočnou hru, jasně dominovaly. Konečný výsledek 33-0 odpovídal průběhu hry.

Zápas proti Gruzii dívky konfrontoval s dalším účastníkem Mistrovství Evropy divize A. Gruzínky se na turnaji prezentovaly silovou hrou, na naše běhavé ragby ovšem nenalezly odpověď a narůstající skóre ve prospěch našeho týmu těžce nesly. Konečný stav 36-5 pro Českou republiku.

Vítězství ve skupině nás poslalo do bojů o nejvyšší příčky. Druhý den turnaje jsme tak nastoupili ve čtvrtfinále poháru proti reprezentaci Švýcarska, pro nás tradičnímu soupeři z Mistrovství Evropy. Přes rychlé vedení Švýcarek se nakonec zápas odvíjel dle našich představ a odměnou bylo vítězství 29-5.

Semifinále turnaje svedlo do dvojic naše dívky proti týmu Ile de France a Brazilky proti Gennevilliers. Brazilky své semifinále zvládly a pak mohly sledovat souboj našich proti výběru Ile de France, oblasti kolem Paříže. Zápas jsme bohužel prohráli 0-17. Přes nulu na kontě naše holky sehrály vyrovnaný zápas, Evě Korniové chyběly ke dvěma pětkám v rychlých únicích po křídle jen centimetry, když poslední hráčce soupeřek se vždy podařilo vychýlit její běh těsně do autu.

Celý víkend se nad Nancy prohánělo velmi špatné počasí. K sobotním dešťům se v neděli ještě přidal silný vítr, a aby toho nebylo málo, tak i bouřky a přívalový déšť. Zápas o třetí místo, který se hrál na vedlejším hřišti, jen částečně zarostlém travou, se tak změnil ve vodní pólo. Daleko lépe se s terénem vypořádaly hráčky Gennevilliers a oplatily našim dívkám porážku ze skupiny i s úroky, výsledek 0-34.

I přes porážku v posledních dvou utkáních, je třeba brát výsledek turnaje jako pozitivní a to zejména díky výkonům, které holky proti silné konkurenci předváděly, ale i díky tomu, že jednotlivé hráčky mají stále potenciál se zlepšovat a co je důležité, z týmu sálá chuť a odhodlání se zlepšovat.

Celkovým vítězem turnaje se stala Brazílie. Brazilky až do finále odehrály všechny zápasy s nulou v kolonce obdržených bodů. Finále je ale nezastihlo v psychické pohodě a i když nakonec zvítězily 14-12, je třeba říct, že nevyhrál lepší tým a hráčky Ile de France se mohly vcelku po právu cítit ošizeny o vítězství díky několika sporným situacím. Ale i to ragby přináší. Nic ale nemohlo zkalit dojem z povedeného turnaje, povedeného jak po organizační, tak herní stránce. Jen škoda, že si na stadion nenašlo cestu více fanoušků, vždyť tribuna byla zaplněna veskrze jen týmy, které čekaly na svá utkání.

Jménem realizačního týmu děkuji všem holkám za příkladný přístup k reprezentaci České republiky a našeho ragby.

Pavel Chaloupka - manažer

Statistiky:

Soupiska – Svobodová Lucie, Krütznerová Adriana, Bendová Barbora (všechny Petrovice), Samková Věra, Hladilová Klára, Hlaváčová Martina (všechny Sparta), Korniová Eva, Rousová Kamila, Zítková Alexandra (všechny Dragon), Čuprová Pavlína (Vyškov/Dragon), Nováková Kateřina (Plzeň/Dragon), Vrbacká Kateřina (Vyškov).

Realizační tým – Ouředník Michal (trenér), Beneš Daniel (as.trenér), Chaloupka Pavel (manažer), Pokorná Iveta (fyzio)

ČR - Gennevilliers 19-12 (5-5) ve skupině

Sestava: Vrbacká, Čuprová, Svobodová, Rousová, Hlaváčová, Bendová, Krütznerová

Pětky: Čuprová, Korniová, Hlaváčová

Konverze: Bendová 2 (1 neprokopla)

Průběh: 5-0, 5-5, 10-5, 12-5, 12-10, 12-12, 17-12, 19-12

Střídání: Samková za Svobodovou, Korniová za Krütznerovou, Hladilová za Rousovou

ČR - Lorraine 33-0 (14-0) ve skupině

Sestava: Nováková, Čuprová, Samková, Rousová, Hlaváčová, Bendová, Korniová

Pětky: Korniová 2, Samková, Krütznerová, Bendová

Konverze: Bendová 4 (1 neprokopla)

Průběh: 5-0, 7-0, 12-0, 14-0, 19-0, 24-0, 26-0, 31-0, 33-0

Střídání: Krütznerová za Korniovou, Hladilová za Rousovou, Zítková za Hlaváčovou, Vrbacká za Novákovou, Svobodová za Čuprovou

ČR - Gruzie 36-5 (17-0) ve skupině

Sestava: Nováková, Čuprová, Vrbacká, Hladilová, Hlaváčová, Bendová, Krütznerová

Pětky: Čuprová 2, Korniová 2, Krütznerová, Bendová

Konverze: Bendová 2 (2 neprokopla), Hladilová 1 (1 neprokopla)

Průběh: 5-0, 7-0, 12-0, 17-0, 22-0, 24-0, 24-5, 29-5, 34-5, 36-5

Střídání: Korniová za Krütznerovou, Rousová za Hlaváčovou, Svobodová za Novákovou, Zítková za Bendovou, Samková za Čuprovou

ČR - Švýcarsko 29-5 (17-5) čtvrtfinále poháru

Sestava: Samková, Čuprová, Vrbacká, Rousová, Hlaváčová, Bendová, Krütznerová

Pětky: Krütznerová 2, Korniová 2, Bendová

Konverze: Bendová 2 (2 neprokopla), (Čuprová 1 neprokopla)

Průběh: 0-5, 5-5, 7-5, 12-5, 17-5, 22-5, 24-5, 29-5

Střídání: Hladilová za Rousovou, Nováková za Samkovou, Korniová za Krütznerovou, Zítková za Bendovou, Svobodová za Vrbackou

ČR - Ile de France 0-17 (0-5) semifinále poháru

Sestava: Svobodová, Čuprová, Vrbacká, Hladilová, Hlaváčová, Bendová, Krütznerová

Průběh: 0-5, 0-10, 0-15, 0-17

Střídání: Rousová za Hlaváčovou, Korniová za Krütznerovou, Samková za Vrbackou

ČR - Gennevilliers 0-34 (0-12) o celkové třetí místo

Sestava: Nováková, Čuprová, Svobodová, Rousová, Hlaváčová, Bendová, Korniová

Průběh: 0-5, 0-10, 0-12, 0-17, 0-22, 0-27, 0-32, 0-34

Střídání: Krütznerová za Korniovou, Vrbacká za Čuprovou, Hladilová za Hlaváčovou, Zítková za Svobodovou, Samková za Novákovou