18.08.2017 – SPORTOVNÍ ÚSEK INFORMUJE

Okénko sportovního úseku

Doufám, že celá ragbyová komunita v České republice prožívá nádherné léto.

Jelikož jsme načali novou kapitolu českého ragby, budu Vás na tomto fóru každý týden informovat o činnosti unie.

Je mnoho vzrušujících nových projektů, které byly spuštěny v srpnu roku 2017. Jediným cílem těchto projektů je zkvalitnění, využívání silných stránek a rozšíření základny českého ragby.

V tomto týdenním sumáři bych rád vysvětlil, jak fungují dvě z pěti priorit, které byly zahájeny.

V příštím týdnu se budu více soustředit na projekt DUKLA, tréninky národního týmu a trenérské obsazení reprezentace.

1. Okna s prioritou a nová sezonní struktura

Česká ragbyová sezóna se mění od aktuální srpen - červenec na sezonu březen - listopad.

Důvodem je především kontinuita. Dlouhá zimní pauza během soutěže je nyní odstraněna a všechny aktivity plynnou kontinuálně.

Zadruhé byla zavedena okna tak, aby se důraz posunul v různých časových obdobích sezóny na patnáctkové, pak sedmičkové a nakonec opět patnáctkové ragby. V této nové sezóně je nastavena perioda pro získání síly a kondice, stejně jako povinná doba odpočinku. Náš hráčský fond není dostatečně velký, aby se soustředil na patnáctkové a sedmičkové ragby ve stejném čase.

V současné době jsme v posledním týdnu sedmičkového okna a to je také důvod, proč se Mistrovství republiky v sedmičkách koná ve dnech 12.-13. srpna a 19.-20. srpna.

V pondělí 21. srpna začíná patnáctkové okno vrcholící kvalifikačním zápasem na Mistrovství světa proti Portugalsku dne 18. listopadu.

Okna s národními prioritami jsou následující:

Síla a kondice: leden a únor

Patnáctkové okno: březen – 16. červen

Sedmičkové okno: 17. červen - 20. srpen

Patnáctkové okno: 21. srpen - říjen

Odpočinek (priorita): listopad a prosinec

2. Struktura klubů a zúčastněné týmy

Na každém zasedání, kterého jsem se účastnil, byl zmíněn význam silné české klubové soutěže.

Můžeme české ragby pouze zlepšit, zvyšujeme-li počty hráčů a kvalitu klubového ragby. Nadměrné spoléhání se na v zahraničí působící hráče v reprezentaci devalvuje význam našeho klubového ragby. Převážná většina hráčů národního družstva by měla v České republice hrát klubové ragby.

Byly proto provedeny následující kroky k pozvednutí místní základny hráčů:

Rozšíření extraligy na 8 týmů od března 2018. Šest týmů se účastnilo soutěže TOP 6 v roce 2017.

RC Dragon Brno bude nyní zařazen do podzimní nejvyšší soutěže 2017, ta tak bude mít 7 týmů. Nebude sestupovat žádný tým a vítěz národní ligy postoupí do extraligy, která začíná v březnu 2018.

Výsledkem tak bude celkový počet 8 klubů Extraligy, která tím získá na významu. Naším cílem je vytvořit tuto konkurenceschopnou a vysoce kvalitní ligu a pomoci klubům, které ji budou hrát.

7 týmů účastnících se podzimní nejvyšší soutěže 2017:

JIMI RC Vyškov, RC Tatra Smíchov, RC Praga Praha, RC Mountfield Říčany, RC Sparta Praha, RC Slavia Praha, RC Dragon Brno.

V národní lize bude na podzim v Čechách 9 týmů a na Moravě 5 týmů. Vítězové lig Čech a Moravy se utkají ve finále a vítěz tohoto utkání doplní od jarní sezony 2018 extraligu.

Také rozvojová liga „B" týmů se bude hrát ve stejnou dobu jako podzimní soutěže. Doufám, že díky tomu se zapojí do soutěžního ragby více hráčů a díky této soutěži budeme moci sledovat dva ragbyové zápasy na stejném místě v jeden den.

S pomocí trenérů národního týmu, DUKLY a týdenních tréninkových jednotek národního týmu v Čechách a na Moravě cílíme na zvýšení úrovně všech klubových hráčů. Více o tom příští týden…

S pozdravem,

Phil Pretorius

Sportovní ředitel ČSRU

www.rugbyunion.cz