28.07.2017 – INFORMACE Z KLUBOVÉHO RAGBY

Touch Rugby

Mezinárodní mistrovstí v Touch Rugby 2017

Rádi bychom vám představili asi nejnovější českou mládežnickou reprezentaci a to ve velmi atraktivním, i když v Česku docela novém sportu. Jedná o Touch Rugby. Nekontaktní odnože známějších sourozenců Rugby Union a Rugby League. Jde o velmi rychlý a technický sport, který hrají dohromady muži i ženy, v našem případě chlapci a dívky. V Česku se tento sport hraje zhruba patnáct let a to převážně zde žijícími Expaty a jejich kamarády. V různých podobách i ostatními hráči v klubech, jak v Rugby Union, tak i v Rugby League. Výhodou pro nově začínající je, že zde není kontakt a soupeři se neskládají, pouze se zastavují dotekem. Proto si tuto hru může vyzkoušet doslova každý. Je to velmi dobrá hra na pochopení a osvojení toho, o co v Rugby jde. Tedy o hledání volného prostoru, vyšachování obrany soupeře přihrávkami a rychlost. Jak v běhu, tak i v myšlení.


Czech Touch Team2.jpg

Nápad na vytvoření mládežnického výběru vzešel přibližně v roce 2014, kdy se jeden z hráčů, Novozélanďan Paul Monteiro, rozhodl vytvořit školní tým na mezinárodní škole Riverside, hlavně kvůli svým synům. Začínal s osmi kluky od šesti do devíti let. Od té doby se hráčská základna rozšiřovala na současných více než dvě stě registrovaných hráčů ve dvanácti klubech a školách. A v průběhu každého roku se hrají tři velké turnaje. Na příští rok se připravuje soutěž, které se budou účastnit mezinárodní školy a doufejme i některé české.



V roce 2016 se Paul rozhodl, že by chtěl český Touch posunout výše a udělat výběr, který by mohl reprezentovat na mezinárodní scéně. Cílem bylo dát dohromady všechny schopné hráče a hráčky do patnácti let, jak z Rugby Union, tak z Rugby League. I hráče, kteří hrají jenom Touch. A dát něco nazpátek zemi, kde žije posledních dvanáct let svého života. Na začátku roku 2017 se konal první přípravný kemp, kam bylo pozváno třicet hráčů a hráček. Z těch se vybírá osmnáct nejlepších, kteří budou reprezentovat Českou Republiku na Juniorském Mistrovství Touche v irském Dublinu. Turnaj se hraje od 18. do 20. srpna. Tým připravuje mezinárodní trenérský tým ve složení Sarah McAulay (Anglie), Sam Childs (Austrálie) a Renaud Carbonnel (Francie).

V našich barvách budou hrát i hráči a hráčky z týmů Sparty, Tatry, Babic a Ostravy. A z týmu České asociace Rugby League Vrchlabí.

Hráči absolvovali od ledna každých čtrnáct dní náročné tříhodinové tréninkové kempy a tvrdě se připravovali uspět v těžké mezinárodní konkurenci.

Hraje se v několika kategoriích. U18 chlapci. U18 dívky. U18 mix a U15 mix, kde bude hrát náš tým. A to proti Anglii, Francii, Irsku, Výběr Středo-východu, Holandska, Švédska a Walesu. Český výběr v prvním utkání změří síly s Angií, ve druhém se Švédskem, ve třetím s Irskem, ve čtvrtém zápase se Skotskem, v pátém s Holandskem, v šestém s výběrem ze středo-východu, v sedmém s Francií a v posledním utkání ve skupinách s Walesem.Můžeme se tedy těšit na úžasnou konfrontaci s velice kvalitními týmy z vyspělých ragbyových zemí.

Czech Touch Team.jpg

Cestu a ubytování hradí hráčům rodiče. Pokud bude chtít někdo podpořit tým, jsou pro to vytvořeny speciální stránky, kde můžete přispět na důstojnou reprezentaci naší země https://www.pledgesports.org/projects/czech-republic-junior-touch-cubs-road-to-ireland/

Hráči i realizační tým se moc těší na první možnost reprezentovat Českou Republiku na mezinárodní scéně. Je to pro ně velká výzva, čest i závazek. Všichni pevně věří, že v přípravě udělali pro úspěch maximum a můžou sebe i ostatní při svém prvním startu překvapit. A doufejme, že i s vaší podporou!

Tomáš Ripcsik

(PM)