25.06.2017 – NEJVYŠŠÍ SOUTĚŽ RAGBY XV

Letos dominantní Sparta ovládla i finále


Na Markétě se dnes před zraky bezmála 2 tisícovek nadšeně fandících diváků odehrála netrpělivě očekáváná bitva o titul, v níž proti sobě stanula letos v TOP 6 suverénní Sparta a vždy nebezpečný a kompaktní tým Tatry.

Role favorita byla tedy určená dopředu, ale finále je jeden zápas, který vždy píše speciální příběhy.

Zvláště, když to byl mančaft ze Smíchova, který v úvodních minutách střetnutí úspěšně narušoval plány Sparty a díky kvalitní práci v ruckách a kontaktních situacích nutil svého soupeře k přestupkům proti pravidlům. Sparta však dokázala odpovědět naprosto stejným způsobem, když v 15. minutě zatlačila svého soupeře díky trestnému kopu do jeho 22ky a z následného autu to byl vazač Marek Loutocký, který se z postupujícího maulu dokázal asi 12 metrů od brankoviště vyvázat tak šikovně, že se zbavil bránicích hráčů a celý brejk korunoval „nechytatelnou" kličkou na zadáka Tatry.

34695798633_da6c778b93_b.jpg

Vše nasvědčovalo tomu, že tento úder Spartu uklidní, ale ta nedokázala využít mírnou územní převahu, naopak ji nadále srážela disciplína především v ruckách, což vyvrcholilo v 21. minutě, kdy byl za opakovaný přestupek týmu potrestán žlutou kartou zadák Martin Schneider a Tatra tak snížila z trestného kopu na 7:3. I na tuto obtížnou situaci dokázali Sparťané najít odpověď, když i v oslabení zatlačili svého soupeře na jeho polovinu, z čehož vytěžili jak 3 body Jiřím Pantůčkem z TK, tak i žlutou kartu Vojtěcha Havla a momentální srovnání poměru sil na hřišti.

I ve druhé polovině finálového matche pokračoval neúprosný boj o každý metr a každý ruck, oba týmy stavěly svou hru na aktivních obranách, které spolehlivě zdvojovaly hráče přijímací míč a nutily je k technických chybám. Těch druhé dějství nabídlo ještě o poznání víc než to první a hra se tak rozkouskovala do jednotlivých standardních situací, v nichž ani jeden z rivalů kvůli kupícím se nepřesnostem nedokázal získat výraznější výhodu. Výjimkou se stala jen 48. minuta, kdy Sparta dokázala vybojovat míč Tatry 5 metrů od jejího brankoviště a z následného mlýnu dokázala hned po 1. fázi udeřit: Mlýnovka Vato Pailodze našel rozběhlého Honzu Páva, který dokázal obdivuhodně nafixovat hned 3 bránicí hráče Tatry a skvělým offloadem nabídl míč Tomáši Lukovi, který už měl cestu do brankoviště volnou.

34695794143_e66e32a859_b.jpg

Až do samého závěru se Smíchovský tým neúnavně snažil najít recept na pevnou defenzívu Rudých, ale zrazovalo jej rozhodování se hráčů a nepřesnosti v klíčových momentech. Po jedné z nich zvedl diváky ze sedadel 70 metrový brejk Irakli Sulamanidzeho, který obětavě zachránil až 5 metrů před brankovištěm z křídla zběhnuvší Daniel Stárka. Závěrečné minuty už změnu skóre nepřinesly, co se však měnilo rapidně, byl počet karet na obou stranách. Po jedné hromadné bitce a dalších drobných šarvátkách oba týmy dohrávaly ve 12 hráčích. Ale když únik Tomáš Bartoňe zastavil další skvělou skládkou těsně před brankovištěm Vato Pailodze, následoval závěrečný hvizd hlavního rozhodčího Matěje Rázgy a zasloužená korunovace letošního mistra RC Sparty Praha.


Daniel Beneš