23.06.2017 – NEJVYŠŠÍ SOUTĚŽ RAGBY XV

Již zítra finále extraligy Sparta - Tatra


Bude se po osmnácti letech radovat letos suverénní Sparta anebo si o jednu příčku polepší loni stříbrná Tatra Smíchov? Přijďte se podívat v sobotu 24. června od 14:00 hodin na stadion Markéta.

Jak Sparťané, tak Tatrováci ukázali během uplynulých měsíců, že si účast ve finále extraligy plně zaslouží. Sparta do závěrečného zápasu sezony dokráčela impozantně. Během celého jara nenašla přemožitele, ve hře kromě nesporné kvality předvádí nezdolné sebevědomí a zarputilost. Ve hře Sparty vyčnívá na vnější tříčtvrtce Jiří Pantůček. Jeho oponentem bude ve finále Roman Rygl, nestárnoucí hrající prezident Tatry Smíchov a již nyní legenda nejen tatrováckého, ale i českého ragby. Nejen tento mini souboj generací okoření velké finále. Tatra bude jistě spoléhat na vynikajícího rojníka Vojtěcha Havla, který se do černobílých barev vrátil před sezonou z Francie.

Vítěz finále obdrží na rok do svého držení jedinečnou, ručně vyřezávanou trofej z dílny téměř renesančního všeuměla, legendárního ragbisty Pragy, Jana Kudrny. Tato trofej patří ke klenotům českého ragby.

sparta.jpgRugby Club Sparta Praha

Klub založen 28.8.1928

Prezident klubu Miloš Sluše

Mistrovské tituly muži 7x – 1931, 1967, 1968, 1973, 1990, 1998, 1999

Ragbyová Sparta v příštím roce oslaví devadesát let své existence. Ve své historii zažila výrazné úspěchy, ale třeba i sestup do nižší soutěže. K prvnímu titulu již tři roky po vzniku klubu přivedl Sparťany francouzský trenér Andrée Cannellas. Poslední titul vybojoval tým mužů pod vedením trenéra Václava Horáčka v roce 1999. Z řad Sparťanů vzešlo mnoho vynikajících reprezentantů naší vlasti, z poslední doby namátkou Jiří Skall, Pavel Vokrouhlík, či Václav Jursík. Klub hrál velkou část své historie na hřišti rivala ze Slávie v pražské Tróji, než se v roce 1982 přestěhoval na Podvinný mlýn.

tatra_250.jpgRugby Club Tatra Smíchov

Klub založen 1958

Prezident klubu Roman Rygl

Mistrovské tituly muži 6x – 1995, 1997, 2003, 2007, 2008, 2013

Tatra vznikla až 13 let po druhé světové válce, přesto již patří k nejúspěšnějším klubům české ragbyové historie. Klub založil Jaroslav Nedoma společně s několika dalšími nadšenci, kteří většinou přešli do Tatry z jiných pražských klubů. První roky Tatra neměla vlastní hřiště, tento hendikep se podařilo odstranit až v roce 1972 a od té doby začala Tatra sportovně vzkvétat. Po čtyřech medailích stříbrného odlesku přišlo konečně první zlato v kategorii mužů v roce 1995, trenérem byl Jiří Olič. Poslední titul získali Tatře Jan Osvald a Josef Fatka. I Tatra je známá výchovou reprezentantů a jména jako třeba Rygl, Osvald, Žíla či Havel, se zapsala nesmazatelně do historie národního týmu České republiky.

PCh, 23.6.2017, www.rugbyunion.cz

Foto: Martin Salajka