19.06.2017 – ČSRU INFORMUJE

Ragby součástí výstavy Ondřeje Sekory


V pátek 16. června 2017 proběhlo zahájení výstavy Ondřeje Sekory, která se věnuje jak jeho tvorbě, tak jeho životu. A protože k životu Ondřeje Sekory neodmyslitelně patřilo ragby, nemohli jsme u toho chybět.

Ondřej Sekora (1899 - 1967) psal a ilustroval knihy pro děti, proslavil se zejména postavou Ferdy Mravence a Brouka Pytlíka, ale byl to také velký sportovec a fanoušek ragby.

Založil a redigoval časopis Sport, ale co je pro nás významné je to, že je považován za zakladatele československého a českého ragby, které poznal při pobytu v Paříži.

V časopise Sport na pokračování vydával a ilustroval pravidla ragby a vytvořil českou ragbyovou terminologii. Byl trenérem ragbyových družstev Moravská Slávie v Pisárkách a AFK Žižka Brno, které pod jeho vedením v roce 1926 sehrály v Československu vůbec první ragbyové utkání. Do roku 1944 byl také aktivním rozhodčím, řídil například první zápas RC Sparta Praha a RC Slavia Praha.

To vše a mnohem více jsme se dozvěděli právě na zahájení výstavy, díky Juraji Rázgovi, který dostal hned v úvodu slovo a společně s dětmi ze Slavie a Tatry představil ragby jako takové, za což jemu i malým ragbistům a ragbistce děkujeme.