05.06.2017 – NEJVYŠŠÍ SOUTĚŽ RAGBY XV

Vyškovští ragbisté si do Prahy do boje o finále povezou šestibodový náskok


Velmi důstojně se ragbisté Jimi pro tento ročník extraligy rozloučili s domácím prostředím. V úvodním semifinálovém utkání play-off Vyškov porazil Tatru Smíchov 39:33. Do odvety, která se bude hrát v sobotu v Praze, tak půjde s šestibodovým náskokem. Finále si pak zahraje ten, kdo bude v součtu těchto dvou zápasů lepší.

Zápasy o zlato i bronz se budou hrát v Praze na Markétě, takže Vyškovští se tímto utkáním pro tuto sezonu rozloučili s domácím publikem. A pozápasový potlesk ochozů si zasloužili. Nelze lépe vyjádřit dramatičnost zápasu než vývojem skóre. Po jedenácti minutách to bylo 0:14, v sedmnácté 12:14 a v poločase svítilo na ukazateli 17:21. Velký obrat po přestávce: 57. minuta – 32:21, ovšem sedmdesátá první – 32:33 a konečně sedmasedmdesátá – 39:33. Výborné utkání!

LÉPE ZAČALA TATRA

Tatra skončila v Top skupině druhá, tedy o stupínek výš než Vyškovští, a na začátku působila kompaktnějším dojmem. Svoji úvodní převahu vyjádřila pětkami Berounského a Rygla a Berounský byl úspěšný i v obou následných kopech. „Nevím, jak si ten špatný úvod vysvětlit. Mohla to být přemotivovanost. Už během rozcvičky bylo vidět, jak jsou hráči koncentrovaní. Možná jsme až tak moc chtěli, že nám to v hlavách přestalo fungovat. Naštěstí se to relativně brzy srovnalo," řekl v začátku zápasu domácí trenér Pavel Pala.

Pětky Doležela a Sourala pak skutečně vrátily domácí tým do zápasu a nezměnilo to ani položení hostů těsně před přestávkou. „Naše první pětky byly velmi důležité. Díky těmto bodům jsme mohli fungovat dál. Před mou pětkou se tam otevřela docela velká díra a dostali jsme dopředu rychlý balon, na křídlo, do prostoru mého pětkoviště. Nikdo tam naštěstí nebránil. Takže bylo povinností toho využít," popsal Adam Soural své první úspěšné zakončení.

Na rozdíl od začátku zápasu tlačili po přestávce Palovi svěřenci a zaslouženě otočili skóre. Martin Kovář bezpečně proměnil trestný kop a Jan Školař srazil míč po špatném odkopu hostů a pohodlně položil. Pak Vyškovu vyšla krásná akce se Souralovou koncovkou. Vypadalo to, že domácí zaskočeného soupeře dorazí, ale opak byl pravdou. „Byl tam problém se žlutou kartou a bylo to i únavou. Trunečka hrál pod zraněním. Stoprocentně zdráv není ani Martin Kovář a další hráči," vysvětlil herní výpadek Pala.

Takže šli do vedení opět hosté, ale naštěstí pro domácí znova hrubě chybovali. Zadákovi nepochopitelně vypadl míč z ruky a Gibala jen „pohladil" balón na trávníku. „My máme takovou vzácnou vlastnost, že vždycky darujeme soupeři nějaké body. Dnes každý ze zadní lajny věnoval Vyškovu jednu pětku. Kdybychom tohle eliminovali, tak by výsledek pro nás byl daleko veselejší," posteskl si po zápase hostující kouč Filip Vacek.

OTEVŘENÁ ZÁLEŽITOST

V úmorném vedru si za výkon zaslouží pochvalu oba týmy. „Pro nás i pro ně to byl další soupeř navíc," vyjádřil náročnost utkání Soural.

Šestibodový rozdíl nepovažují oba tábory za rozhodující. „Ale náskok to je. A pro psychiku mužstva je ještě podstatnější, že jsme vůbec vyhráli, protože tohle utkání tak nemuselo dopadnout. Na jaře jsme u nich uhráli remízu a jsme schopní ji zopakovat," konstatoval Pala.


„Vyškovu gratuluju k vítězství, ale příští týden se uvidí. Bodový rozdíl není tak velký. Je to vlastně jedna pětka a my věříme, že to doma zvládneme a že vyhrajeme větším rozdílem, než jsme tady prohráli," naznačil postupové plány Vacek.

Jimi Vyškov - Tatra Smíchov 39:33

Poločas: 17:21. Sestava a body Jimi: Doležel 5 (5), J. Kovář, Vrána, Monček 2, Trunečka, P. Pořízek, Brtníček, O. Kovář, J. Školař 5 (5), Soural 10 (2x 5), Mazal, M. Kovář 7 (2x 2, 3), Chalabala, Gibala 10 (2x 5), Podaný – Zemanovič, Procházka, M. Pořízek, Fialka, Nevyjel, Šenk. Trenéři: Pavel Pala, Martin Hudák.


Zdroj: http://vyskovsky.denik.cz/ostatni_region/vyskovsti...