05.06.2017 – REPREZENTACE ŽEN 7S

Příprava reprezentace žen před ME v Ostravě


V posledních dvou víkendech vrcholila příprava Českého národního týmu 7´s žen na turnaje ME. Nejprve se reprezentace zúčastnila věhlasného turnaje v Amsterdamu, aby pak o týden později doladila svou přípravu v Praze na Iuridice během víkendového soustředění.

Amsterdamský turnaj odstartoval pro reprezentaci už ve středu 24.5., kdy tým po společné večeři v Praze na Markétě odjel do Amsterdamu, aby absolvoval 2 tréninkové jednotky zaměřené na herní plán týmu přímo v dějišti turnaje.

Do samotného turnaje vstoupily holky přesvědčivě a poradily si s fyzickým a velice silově hrajícím výběrem hráčem z Německa pod názvem Find Rugby Now.

Ve druhém matchi čekala na tým velká výzva v podobě Nizozemského výběrového týmu Paarse Rebellen, který Češky před rokem porazil s přehledem o více než 40 bodů. Letošní ročník turnaje však psal úplně jiný příběh a národní tým, který sice záhy prohrával 0:5 dokázal kvalitní hrou s rychlým přenesením míče do prostoru svého soupeře přehrát a 4krát skórovat. Šlo však o tvrdý fyzický boj od první do poslední minuty, který tým odnesl několika dílčími zraněními. Dobrou zprávou je, že ani jedno z nich by nemělo vyřadit některou z hráček z Ostravského turnaje ME.

3. střetnutí přineslo obzvláště kýžené srovnání hry s rivalkami na ME ze Švýcarska, které po boji vyznělo pro Český tým, jenž dokázal otočit nepříznivý vývoj zápasu a díky o něco lepší schopnosti hledat mezery a volný prostor v soupeřově obraně zvítězil 12:5.

Zatímco první tři zápasy vyzněly veskrze pozitivně a slibně, v závěrečném zápase sobotního dne přišel výpadek týmu a prohra proti dalšímu českému účastníku turnaje, Petrovicím. Všechna čest našemu soupeři, který pro tento turnaj poskládal zajímavý a velmi dobře fungující mix hráček a utkání díky skvělé francouzské a španělské hráčce mělo i tak pořád mezinárodní charakter.

Důležité je, že tým se této prohře dokázal postavit čelem, vzal ji jako důležitou a potřebnou lekci a zvládl se v dalším průběhu turnaje soustředit se čistě na svou hru, zapojení všech hráček a další varianty sestavy, než na to, kdo proti němu stojí.

Výsledkem byl zlepšený výkon proti stejnému soupeři v nedělním programu turnaje, neboť byl týmu přisouzen losem i ve čtvrtfinálové skupině. Tentokrát bylo patrné zlepšení v koncentraci i souhře hráček, přesto tým nedokázal udržet tyto kvality po celý zápas. Přestože vedl ve druhé půlce 21:7, několika chybami vrátil srdnatě bojujícího soupeře do hry a účet zápasu se nakonec zastavil na těsném vítězství 21:19.

Další zajímavé srovnání nabídl reprezentaci match s Polskem, připravujícím se na turnaje Grand Prix a dokazujícím, že po loňském postupu z naší divize ME, tým udělal další pokrok a přehrál náš tým díky rychlé a účelné organizaci hry rozdílem třídy.

Český tým se tak rozloučil s Amsterdamským turnajem s bilancí 4:2 a celkové klasifikaci skončil na 8. místě, o skóre ve skupině 2. týmů ze 4 čtvrtfinálových skupin, z 25 zúčastněných týmů. Celá amsterdamská zkušenost však tým stmelila a ukázala jasně jeho silné stránky, ale hlavně v obou prohraných zápasech i velké a alarmující rezervy, na kterých je potřeba zapracovat, s čímž začal tým okamžitě po návratu do republiky.

Klíčových tématem finálního víkendového soustředění v Praze na Iuridice bylo upevnění herního plánu a spolupráce trojic hráček se spojem , ať už v útoku (spojem je č.4), tak v obraně (spojem je sweeper). Tým si tak mohl projít hřiště v souladu s různými herními situacemi a takticky správným rozhodováním hráček, podle následujícího schématu a rozvržení 6 tréninků, které v průběhu celého víkendu časově kopírovaly očekávaný časový program ME:

1)Otevřená hra – pohyb a reakce hráček bez míče - rucky a hra po nich

2)Obrana a pohyb v obraně se zaměřením na press, propojení trojic a roli křídel v rozhodování

3)Standardní situace a rozhodování se nosičky míče podle zón hřiště a situace hřišti

Exit a varianty hry před vlastním brankovištěm

4)Standardní situace a rozhodování se uprostřed hřiště= důraz na organizaci hry a trpělivost při držení míče (soběstačnost trojic)

5)Standardní situace a rozhodování se před soupeřovým brankovištěm=kombinace a varianty vytvářející vítěznou pozici pro duel 1vs1

6)Shrnutí rozhodování se po celém hřišti, aktivní pohyb v obraně a protiútok

Nedílnou součástí tohoto soustředění byla také aktivní regenerace, pro připravenost týmu pro ME teď naprosto rozhodující, a sobotní grilovačka. Soustředění bylo zakončeno oznámením nominace hráčkám, přičemž dalším setkání celého týmu proběhne ve čtvrtek již v dějišti 1. turnaje ME v Ostravě. Očekávání a náladu v týmu tlumočí za všechny jeho kapitánka Martina Hlaváčová: „Mistrovství Evropy pro nás znamená vrchol sezony a o to důležitější, že se odehraje na domácí půdě. Národní tým je připraven ukázat na hřišti vše, na čem celou sezónu pracoval a co trénoval „

Výsledky ČR v Amsterdamu

Sobota:

  • ČR – Find Rugby Now (GER) 38:5
  • ČR – Paarse Rebellen (NED) 26:12
  • ČR – Švýcarsko 12:5
  • ČR – RK Petrovice 0:17

Neděle:

  • ČR – Polsko 0:36
  • ČR – RK Petrovice 21:19

Sestava: 1) Lucie Svobodová 2) Šárka Žižková 3) Věra Samková 4) Lucie Oupicová 5)Martina Hlaváčová © 6) Pája Čuprová 7) Daniela Ferugová 8) Sára Lea Exnerová 9) Kristýna Plevová 10) Petra Vacková 11) Eva Zdeňková 12) Jana Roubalová 13) Klára Hladilová 14) Kateřina Daníčková


Daniel Beneš