17.05.2017 – SOUTĚŽE 7S MUŽŮ

Jihomoravští policisté se stali mistry v sedmičkovém ragby hasičů a policie


V sobotu 6. května 2017 se na pražském stadionu Markéta konalo historicky první mistrovství policistů a hasičů v sedmičkovém ragby. Na pražské Markétě se sešly dva domácí týmy policistů a jeden hasičů, které byly doplněny o dva zahraniční týmy. Francii reprezentoval tým pařížských policistů Vieux Kepis a Spojené království zastoupil tým hasičů Jižního Walesu.

Turnaj pořádala Ragbyová akademie Olymp Praha ve spolupráci s Krajským ředitelstvím policie hl. m. Prahy a Unií tělovýchovných organizací Policie ČR, sportovním svazem policistů a hasičů, z.s. a Českou rugbyovou unií.

Své síly změřilo pět družstev, tři týmy policistů a hasičů z České republiky a dva zahraniční celky, z Paříže a Jižního Walesu. Mistrovský titul si odvezli hasiči z Jižního Walesu. Druhé místo obsadili policisté z Paříže a z bronzových medailí se radoval tým policie z jižní Moravy. Čtvrtí skočili hasiči z Prahy a na pátém místě ragbyový tým pražské policie.

Turnaj se vydařil, všichni byli spokojeni a to je pro nás důležité. Rádi bychom poděkovali za spolupráci Krajskému ředitelstvím policie hl. m. Prahy a UNITOPU ČR, s jejichž přispěním jsme mohli turnaj uspořádat. Doufáme, že se nám povedlo odstartovat tradici mezinárodních ragbyových turnajů pro složky IZS v České republice," uvedl organizátor turnaje Ondřej Loučka.

Ragby je fyzicky a psychicky náročným sportem, který vychovává k disciplíně, úctě k soupeřům, rozhodčím, i vlastním spoluhráčům. „Mladí lidé, kteří se rekrutují z ragbyového prostředí, mají všechny předpoklady, které musí mít policista nebo hasič. Jsou odolní, ctí pravidla, jsou komunikativní, zvyklí uznávat osobnosti a kolektiv," připomněl policista Ondřej Loučka, který stál u zrodu ragbyového týmu pražské policie.

salajka_5631.jpg

Citace:

"Pařížský tým Old Kepis, reprezentující francouzskou policii na prvním ragbyovém turnaji, organizovaném sportovním svazem hasičů a policistů Unitop, blahopřeje organizátorům k vysoké sportovní kvalitě akce a oceňuje laskavost, se kterou byl náš přijat během pražského pobytu.

Nemám pochyb o tom, že tato první zkušenost osloví další rozvoj ragby v České Republice. Sportu, jehož hodnoty Odvaha - Respekt - Solidarita - Velkorysost jsou podstatou profesí policistů a hasičů a sjednocují vztahy mezi zástupci těchto odlišných jednotek našich zemí.

Rád bych tímto opět poděkoval našim českým hostitelům za tyto sportovní okamžiky a přátelství."

Arnaud Lemoine

Technický poradce soutěží FSPN - CDOP94

Vedoucí ragbyového týmu Vieux Kepis

Požární a záchranná služba jižního Walesu by chtěla vyjádřit svou vděčnost všem, kteří se podíleli na organizaci prvního turnaje hasičů a policie v ragbyových sedmičkách. Akce byla ohromným úspěchem, kdy týmy z různých končin Evropy soutěžily o mistrovský titul.

Místo, vybavení a aktivity byly vynikající, stejně jako ragby, se všemi zápasy, velice soutěživě pojatými. Tento sport se stal bezpochyby celkovým vítězem.

SWF&RS wish Jan, Ondrej and Ragby Olymp all the best in raising the profile of the great game of rugby in Prague and would welcome the opportunity to return in 2018 to defend the trophy.

SWF a RS přeji Janovi, Ondřejovi a Ragby Olymp všechno nejlepší v dalším zviditelňování této skvělé hry v Praze, a uvítali bychom příležitost vrátit se v roce 2018 k obhajobě trofeje.

Diolch yn fawr (velšsky: velké díky!)

Dewi Jones

Vedoucí ragbyového týmu South Wales Fire and Rescue Service

GM - Operations Department; Torfaen & Blaenau Gwent

Konečné pořadí turnaje:

1.Hasiči Jižní Wales - South Wales Fire Service

2.Policie Paříž - Vieux Kepis

3.Policie Jižní Morava

4.Hasiči Praha

5.Policie Praha

Mistrem ČR hasičů a policie v sedmičkovém ragby se stali policisté Jižní Moravy.

Zapsali

Ondřej Loučka a Jan Macháček

fotografie z turnaje autor: M. Salajka - https://goo.gl/photos/xPKfhTNiFSnNwD2B9


IMG_20170506_162544.jpg